marynowane pieczarki (szybki sposób)

idealna przekąska w pośpiechu-pozostaje tylko dodać śmietanę! Wcześniej kupiłem marynowane pieczarki w sklepie. Następnie postanowiła sama ugotować marynowane pieczarki według tego przepisu i była zadowolona z wyniku! Grzyby okazały się bardzo smaczne, delikatne! A co najważniejsze, przygotowują się bardzo szybko!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 17 % 2 g
78 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
umyj grzyby.
duże pokroić na 2-4 części, małe pozostawić w całości.
czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez wyciskacz do czosnku.
umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
umieść grzyby na patelni lub patelni, wlej ocet, dodaj sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, goździki i zalej olejem roślinnym.
wszystko wymieszaj, przykryj i zagotuj na średnim ogniu.

Wskazówka. Podczas duszenia wystarczająca ilość soku zostanie uwolniona z grzybów i będą duszone we własnym soku. Ale w razie potrzeby możesz dodać trochę wody i dostosować marynatę do swoich upodobań, dodając w razie potrzeby sól, cukier, ocet lub przyprawy.

po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut.
dodaj czosnek, zioła do grzybów, wymieszaj, przykryj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
pieprz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
schłodzić gotowe grzyby, a następnie schłodzić w lodówce.
można podawać od razu jako zimną przekąskę lub złożyć w szklanym słoju, zalać marynatą i przechowywać w lodówce.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy