marynowane pieczarki (szybki sposób)
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj grzyby.
duże pokroić na 2-4 części, małe pozostawić w całości.
czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez wyciskacz do czosnku.
umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
umieść grzyby na patelni lub patelni, wlej ocet, dodaj sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, goździki i zalej olejem roślinnym.
wszystko wymieszaj, przykryj i zagotuj na średnim ogniu.
Wskazówka. Podczas duszenia wystarczająca ilość soku zostanie uwolniona z grzybów i będą duszone we własnym soku. Ale w razie potrzeby możesz dodać trochę wody i dostosować marynatę do swoich upodobań, dodając w razie potrzeby sól, cukier, ocet lub przyprawy.
po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut.
dodaj czosnek, zioła do grzybów, wymieszaj, przykryj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
pieprz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
schłodzić gotowe grzyby, a następnie schłodzić w lodówce.
można podawać od razu jako zimną przekąskę lub złożyć w szklanym słoju, zalać marynatą i przechowywać w lodówce.
smacznego!
duże pokroić na 2-4 części, małe pozostawić w całości.
czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez wyciskacz do czosnku.
umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
umieść grzyby na patelni lub patelni, wlej ocet, dodaj sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, goździki i zalej olejem roślinnym.
wszystko wymieszaj, przykryj i zagotuj na średnim ogniu.
Wskazówka. Podczas duszenia wystarczająca ilość soku zostanie uwolniona z grzybów i będą duszone we własnym soku. Ale w razie potrzeby możesz dodać trochę wody i dostosować marynatę do swoich upodobań, dodając w razie potrzeby sól, cukier, ocet lub przyprawy.
po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut.
dodaj czosnek, zioła do grzybów, wymieszaj, przykryj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
pieprz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
schłodzić gotowe grzyby, a następnie schłodzić w lodówce.
można podawać od razu jako zimną przekąskę lub złożyć w szklanym słoju, zalać marynatą i przechowywać w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g