skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec terpug w piekarniku? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli ryba jest lodowata, umieść ją w pojemnikach na dolnej półce lodówki i trzymaj do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Terpuga obierz łuski i spłucz pod zimną wodą. W terpug łuski są dość małe i ściśle przylegają do ciała. Do czyszczenia użyj specjalnego urządzenia lub szybko polej rybę gorącą, około 80 stopni, wodą. Ale nie wrzącą wodą, w przeciwnym razie ugotuj górną warstwę. Usuń głowę, wnętrzności, spłucz, osusz i pokrój na porcje.
Krok 3:
Włóż śmietanę do miski, wlej olej roślinny i sok z cytryny.
Krok 4:
Dodaj sól i czarny pieprz do miski ze śmietaną. Zwykły czarny pieprz można zastąpić białym lub zielonym.
Krok 5:
Wlej suszone warzywa do miski. Potrzebujesz suchych zieleni, świeżych podczas gotowania spali się i straci kolor.
Krok 6:
Wlej wodę do miski i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia 16 * 21 centymetrów olejem roślinnym. Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce, połóż równą warstwę na dnie formy.
Krok 8:
Obierz i pokrój cebulę, połóż marchewki na wierzchu.
Krok 9:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na warzywach. Im cieńszy ziemniak pokroisz, tym szybciej się ugotuje.
Krok 10:
Zanurz każdy kawałek terpuga w mieszance śmietany i ułóż na ziemniakach. Wlej resztę kwaśnej śmietany do formy i potrząśnij nią trochę, aby płyn równomiernie się rozlał.
Krok 11:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz wszystko w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Ziemniaki powinny być w pełni ugotowane. Wyjmij formę z rybą z piekarnika. Na tym etapie możesz już podawać, ale nadal jest smaczniejszy pod skórką serową.
Krok 12:
Zetrzyj ser na średniej tarce i przykryj wierzch terpug i ziemniaków. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5-10 minut do pożądanego stopnia. Wyjmij gotową rybę i podawaj natychmiast.
Krok 13:
Smacznego.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Terpug - 102 kcal/100g