skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec szybkie placki na kefirze w piekarniku. Do testu potrzebujemy tych produktów. Możesz użyć dowolnego wypełnienia według własnego uznania.
Krok 2:
Kefir z olejem jest podgrzewany do ciepłego stanu.
Krok 3:
Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
Krok 4:
Drożdże miesza się z mąką (mąkę należy przesiać) i dodawać do tej masy. Jeśli drożdże nie działają szybko, ale w granulkach, można je wstępnie rozcieńczyć w 2 łyżkach. ciepła woda i trochę cukru przez 15 minut lub użyj świeżych drożdży 30-40 GR.. ale potem dodaj je do kefiru z masłem.
Krok 5:
Wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Zaczynamy dodawać przesianą mąkę w częściach.
Krok 7:
Za każdym razem mieszaj.
Krok 8:
Zagnieść ciasto, przykryć miskę serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto pasowało (na około 20-30 minut).
Krok 9:
Ściśnij mały kawałek ciasta i ugniataj go rękami w ciasto na stole posypanym mąką.
Krok 10:
Gotowanie nadzienia - mam dwa rodzaje.
Krok 11:
Rozłóż łyżkę stołową ze zjeżdżalnią nadzienia na środku tortilli.
Krok 12:
Formujemy placki, mocno ściskając krawędzie.
Krok 13:
Połóż placki na blasze do pieczenia szwem w dół i pozostaw trochę na chwilę, gdy piekarnik się nagrzeje.
Krok 14:
Ubij żółtka widelcem.
Krok 15:
Smarujemy placki żółtkiem za pomocą silikonowej szczotki i wysyłamy do piekarnika.
Krok 16:
Piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach.
Krok 17:
Nasze paszteciki są gotowe!
Krok 18:
Tak wyglądają w przekroju.
Krok 19:
Smacznego!
bardzo udany przepis na ciasto, z którego powstają miękkie placki. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i łatwe w obróbce. Rezultatem jest wiele produktów, które można gotować z różnymi nadzieniami dla odmiany. Kiedy to robię, robię ciasta o różnych kształtach, aby wiedzieć, gdzie jest jakie nadzienie. Na przykład robię ciasta z kapustą bardziej okrągłe, a z ryżem - bardziej podłużne. Są również pyszne i ze słodkim nadzieniem, więc zwróć uwagę na ten przepis!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g