szybkie ciasta kefirowe w piekarniku są delikatniejsze niż puch

Szybkie i przewiewne placki na cieście kefirowym! Okazuje się smaczne, delikatne i miękkie. Jako niesłodzone nadzienie można użyć duszonej kapusty, gotowanego ryżu z jajkami i zieloną cebulą, gotowanego i posiekanego mięsa, twarogu itp., a gęsty dżem, jabłka itp.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 66 % 41 g
305 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec szybkie placki na kefirze w piekarniku. Do testu potrzebujemy tych produktów. Możesz użyć dowolnego wypełnienia według własnego uznania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kefir z olejem jest podgrzewany do ciepłego stanu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drożdże miesza się z mąką (mąkę należy przesiać) i dodawać do tej masy. Jeśli drożdże nie działają szybko, ale w granulkach, można je wstępnie rozcieńczyć w 2 łyżkach. ciepła woda i trochę cukru przez 15 minut lub użyj świeżych drożdży 30-40 GR.. ale potem dodaj je do kefiru z masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaczynamy dodawać przesianą mąkę w częściach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za każdym razem mieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto, przykryć miskę serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto pasowało (na około 20-30 minut).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ściśnij mały kawałek ciasta i ugniataj go rękami w ciasto na stole posypanym mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie nadzienia - mam dwa rodzaje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż łyżkę stołową ze zjeżdżalnią nadzienia na środku tortilli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formujemy placki, mocno ściskając krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż placki na blasze do pieczenia szwem w dół i pozostaw trochę na chwilę, gdy piekarnik się nagrzeje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij żółtka widelcem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smarujemy placki żółtkiem za pomocą silikonowej szczotki i wysyłamy do piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasze paszteciki są gotowe!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tak wyglądają w przekroju.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego!

bardzo udany przepis na ciasto, z którego powstają miękkie placki. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i łatwe w obróbce. Rezultatem jest wiele produktów, które można gotować z różnymi nadzieniami dla odmiany. Kiedy to robię, robię ciasta o różnych kształtach, aby wiedzieć, gdzie jest jakie nadzienie. Na przykład robię ciasta z kapustą bardziej okrągłe, a z ryżem - bardziej podłużne. Są również pyszne i ze słodkim nadzieniem, więc zwróć uwagę na ten przepis!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy