skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną klasyczną zapiekankę z twarogu z kaszą manną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź 5-15% tłuszczu z twarogu. Zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 2:
Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą na lekką pianę.
Krok 3:
Dodaj twaróg i śmietanę i mieszaj, aż się połączą.
Krok 4:
Następnie dodaj semolinę i wanilinę. Jeśli planujesz użyć cukru waniliowego zamiast waniliny, weź go 10 razy więcej niż podana ilość. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Czas włączyć piekarnik o 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.
Krok 5:
Po 15 minutach dodaj proszek do pieczenia do ciasta, dokładnie wymieszaj i wlej ciasto do formy. Jeśli do pieczenia używasz formy silikonowej lub nieprzywierającej, nie musisz jej smarować, z innego materiału - posmaruj dno i boki olejem. Piec 45 minut na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika w trybie & quot; góra-dół & quot;. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
możesz podawać zapiekankę na ciepło z jagodami, dżemem, polewą, kwaśną śmietaną lub bez dodatków. Taka zapiekanka z twarogu pozostaje smaczna po schłodzeniu, a nawet następnego dnia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g