skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pieczonej papryki. Potrzebuje dojrzałej, mięsistej, grubej papryki. Najlepsze są czerwone, pomarańczowe lub żółte rodzaje papryki. W zielonych odmianach skóra jest zwykle nieco cieńsza, co utrudni jej usunięcie podczas gotowania.
Krok 2:
Wyłóż odpowiednie naczynie do pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Jeśli robisz dużą ilość, dobrze jest wziąć blachę do pieczenia i również przykryć. Umyj paprykę i dokładnie ją wytrzyj. Następnie posmaruj paprykę jedną łyżką oleju roślinnego i włóż je do formy. Możesz wziąć dowolny olej, według własnego uznania. Możesz nawet nie rafinowany, jeśli lubisz taki aromat.
Krok 3:
Włóż do gorącego piekarnika w temperaturze 180 stopni i pozostaw na 40-50 minut. Papryka powinna się ugotować i poparzyć na powierzchni.
Krok 4:
Wyjmij z piekarnika i przykryj wierzch papryki inną folią, zwijając krawędzie. Wyjmujemy w chłodne miejsce, jeśli jest dostępne, i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Lub możesz przenieść paprykę do plastikowej torby, związać ją i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5:
Po ostygnięciu naszej papryki usuwamy z nich łodygi, nasiona i skórki. Jeśli zrobisz to poprawnie, nie zajmie to dużo czasu i wysiłku. Nasza pieczona papryka jest uniwersalna, ale przygotujemy z niej pyszną, lekką przekąskę.
Krok 6:
Umyj i osusz pietruszkę, drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Do miski wkładamy pietruszkę, czosnek i wlewamy ocet z czerwonego wina. Ocet można zastąpić octem jabłkowym, winogronowym lub sokiem z cytryny.
Krok 7:
Dodaj olej roślinny i sól do miski, wymieszaj.
Krok 8:
Przenieś paprykę do mniejszej miski i napełnij ją naszym powstałym sosem, całkowicie je pokrywając. Zamknij i umieść w chłodnym miejscu na 4 godziny do marynowania.
Krok 9:
Po ugotowaniu naszej pieczonej papryki pokrój ją w paski, wlej marynatę z formy i podawaj.
Krok 10:
To wszystko, nasza pyszna i aromatyczna przekąska z pieczonej papryki jest gotowa. Smacznego.
taką pieczoną paprykę najlepiej przygotować na przyszłość w okresie dojrzewania, kiedy cena jest niska, a wybór jest znacznie większy. Doskonale toleruje zamrażanie i nie traci smaku. Aby to zrobić, włóż gotową pieczoną paprykę do niezbyt dużych pojemników warstwami, zamknij pokrywkami i włóż do zamrażarki. Zimą, kiedy to konieczne, po prostu wyjmujemy przedmiot i wkładamy go do lodówki w celu rozmrożenia. Z takiej papryki możesz gotować przekąski, sałatki, uderzać blenderem i robić wspaniały sos lub dodawać do marynaty i zupy. Tak, prawdopodobnie można go umieścić w prawie każdym naczyniu, z wyjątkiem słodyczy i deseru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g