pieczona papryka w piekarniku

pieczona papryka to uniwersalny kęs na wszystko. Aby być zawsze gotowym, miej pod ręką pieczoną paprykę. Możesz z niego ugotować prawie wszystko. Zwłaszcza jeśli nieproszeni goście są na wyciągnięcie ręki lub brakuje czasu na gotowanie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 25 % 5 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pieczonej papryki. Potrzebuje dojrzałej, mięsistej, grubej papryki. Najlepsze są czerwone, pomarańczowe lub żółte rodzaje papryki. W zielonych odmianach skóra jest zwykle nieco cieńsza, co utrudni jej usunięcie podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyłóż odpowiednie naczynie do pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Jeśli robisz dużą ilość, dobrze jest wziąć blachę do pieczenia i również przykryć. Umyj paprykę i dokładnie ją wytrzyj. Następnie posmaruj paprykę jedną łyżką oleju roślinnego i włóż je do formy. Możesz wziąć dowolny olej, według własnego uznania. Możesz nawet nie rafinowany, jeśli lubisz taki aromat.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do gorącego piekarnika w temperaturze 180 stopni i pozostaw na 40-50 minut. Papryka powinna się ugotować i poparzyć na powierzchni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij z piekarnika i przykryj wierzch papryki inną folią, zwijając krawędzie. Wyjmujemy w chłodne miejsce, jeśli jest dostępne, i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Lub możesz przenieść paprykę do plastikowej torby, związać ją i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ostygnięciu naszej papryki usuwamy z nich łodygi, nasiona i skórki. Jeśli zrobisz to poprawnie, nie zajmie to dużo czasu i wysiłku. Nasza pieczona papryka jest uniwersalna, ale przygotujemy z niej pyszną, lekką przekąskę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i osusz pietruszkę, drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Do miski wkładamy pietruszkę, czosnek i wlewamy ocet z czerwonego wina. Ocet można zastąpić octem jabłkowym, winogronowym lub sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny i sól do miski, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś paprykę do mniejszej miski i napełnij ją naszym powstałym sosem, całkowicie je pokrywając. Zamknij i umieść w chłodnym miejscu na 4 godziny do marynowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po ugotowaniu naszej pieczonej papryki pokrój ją w paski, wlej marynatę z formy i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To wszystko, nasza pyszna i aromatyczna przekąska z pieczonej papryki jest gotowa. Smacznego.

taką pieczoną paprykę najlepiej przygotować na przyszłość w okresie dojrzewania, kiedy cena jest niska, a wybór jest znacznie większy. Doskonale toleruje zamrażanie i nie traci smaku. Aby to zrobić, włóż gotową pieczoną paprykę do niezbyt dużych pojemników warstwami, zamknij pokrywkami i włóż do zamrażarki. Zimą, kiedy to konieczne, po prostu wyjmujemy przedmiot i wkładamy go do lodówki w celu rozmrożenia. Z takiej papryki możesz gotować przekąski, sałatki, uderzać blenderem i robić wspaniały sos lub dodawać do marynaty i zupy. Tak, prawdopodobnie można go umieścić w prawie każdym naczyniu, z wyjątkiem słodyczy i deseru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy