udka w śmietanie w piekarniku

pachnący, rumiany kurczak o delikatnym kremowym smaku. Uda w śmietanie w piekarniku może ugotować każdy, nawet początkujący, aby opanować podstawy kulinarne. Przepis jest nieskomplikowany i nie zawiera żadnych rzadkich ani niezwykłych składników. Wszystko jest dość przystępne. Danie jest gotowane w piekarniku, co znacznie upraszcza proces. Mięso z kurczaka okazuje się bardzo aromatyczne, delikatne, z apetyczną złotą skórką. Podawaj udka z kurczaka na gorąco z dowolnym dodatkiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 19 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
187 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

gotowanie w piekarniku jest dość prostym procesem pod względem zastosowania wiedzy i umiejętności kulinarnych. Tutaj ufamy piekarnikowi, zapewniając mu pełnienie roli kucharza. Jednocześnie proces gotowania jest ułatwiony, ponieważ nie ma potrzeby mieszania, obracania kurczaka.
ale nasza rola w przygotowaniu potrawy jest równie ważna, wręcz przeciwnie, jest najważniejsza. Musimy wcześniej przygotować udka z kurczaka do pieczenia, czyli zrobić marynatę z kwaśnej śmietany. Od tego będzie zależeć główny smak i jakość gotowego dania.
stosowanie pikantnych ziół i przypraw odgrywa ważną rolę w gotowaniu. Smak kurczaka staje się bardziej wyrafinowany, inny niż zwykle. Przy stosowaniu aromatycznych ziół należy wziąć pod uwagę ich zgodność i dawkowanie. W końcu nie do końca właściwe użycie tych składników może pogorszyć i całkowicie zepsuć smak. W tym przypadku rozmaryn, tymianek, kolendra, majeranek, estragon, bazylia, tymianek, oregano nadają się do kurczaka w marynacie śmietanowej. Możesz użyć tylko kilku z wymienionych ziół, na przykład Duet oregano i bazylia doskonale harmonizują. Lub możesz użyć gotowej mieszanki ziół prowansalskich. Nada kurczakowi wyjątkowy, niepowtarzalny smak i aromat.
udka z kurczaka są dobrze umyte i wysuszone.
rozprowadzamy śmietanę w wystarczająco głębokim naczyniu, w którym kurczak będzie marynowany. Kierując się preferencjami smakowymi, dodaj sól, pikantne zioła, przyprawy do śmietany i wymieszaj. Dla miłośników pikantnego smaku możesz dodać czosnek przepuszczony przez prasę.
udka z kurczaka układamy w marynacie ze śmietany, pożądane jest, aby były pokryte marynatą ze wszystkich stron. Dobrze wymieszaj kurczaka, jakby "masował". Pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przenieś udka z kurczaka do wygodnej formy lub głębokiej blachy do pieczenia. Piec do miękkości przez 40-45 minut. Jeśli uda są dobrze zrumienione, wyjmij je i natychmiast podawaj z dowolnym dodatkiem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy