skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie w piekarniku jest dość prostym procesem pod względem zastosowania wiedzy i umiejętności kulinarnych. Tutaj ufamy piekarnikowi, zapewniając mu pełnienie roli kucharza. Jednocześnie proces gotowania jest ułatwiony, ponieważ nie ma potrzeby mieszania, obracania kurczaka.
ale nasza rola w przygotowaniu potrawy jest równie ważna, wręcz przeciwnie, jest najważniejsza. Musimy wcześniej przygotować udka z kurczaka do pieczenia, czyli zrobić marynatę z kwaśnej śmietany. Od tego będzie zależeć główny smak i jakość gotowego dania.
stosowanie pikantnych ziół i przypraw odgrywa ważną rolę w gotowaniu. Smak kurczaka staje się bardziej wyrafinowany, inny niż zwykle. Przy stosowaniu aromatycznych ziół należy wziąć pod uwagę ich zgodność i dawkowanie. W końcu nie do końca właściwe użycie tych składników może pogorszyć i całkowicie zepsuć smak. W tym przypadku rozmaryn, tymianek, kolendra, majeranek, estragon, bazylia, tymianek, oregano nadają się do kurczaka w marynacie śmietanowej. Możesz użyć tylko kilku z wymienionych ziół, na przykład Duet oregano i bazylia doskonale harmonizują. Lub możesz użyć gotowej mieszanki ziół prowansalskich. Nada kurczakowi wyjątkowy, niepowtarzalny smak i aromat.
udka z kurczaka są dobrze umyte i wysuszone.
rozprowadzamy śmietanę w wystarczająco głębokim naczyniu, w którym kurczak będzie marynowany. Kierując się preferencjami smakowymi, dodaj sól, pikantne zioła, przyprawy do śmietany i wymieszaj. Dla miłośników pikantnego smaku możesz dodać czosnek przepuszczony przez prasę.
udka z kurczaka układamy w marynacie ze śmietany, pożądane jest, aby były pokryte marynatą ze wszystkich stron. Dobrze wymieszaj kurczaka, jakby "masował". Pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przenieś udka z kurczaka do wygodnej formy lub głębokiej blachy do pieczenia. Piec do miękkości przez 40-45 minut. Jeśli uda są dobrze zrumienione, wyjmij je i natychmiast podawaj z dowolnym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g