pyszne drożdżowe ciastka uzbeckie w piekarniku

lekkie, przewiewne i bardzo, bardzo smaczne! Na Wschodzie mówi się, że chleb tworzy ciepłe relacje między ludźmi i czyni ich przyjaciółmi. Dlatego tajemnica uzbeckiego ciasta polega na zjednoczeniu i pojednaniu. Tortille podawane są do każdego posiłku, a także do owoców i herbaty. O ciastach komponują piosenki- "ciasto okrągłe jak słońce", ponieważ ciasto jest symbolem Słońca, jak naleśniki w Rosji. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na pieczenie ciast, jak zwykle w każdym regionie Uzbekistanu. Spróbujmy upiec w piekarniku maślane ciasta uzbeckie.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 67 % 42 g
320 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

rozpuść drożdże i sól w ciepłej wodzie, umieść tam również stopione masło lub margarynę. Wprowadzamy mąkę w częściach, aby nie było grudek. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać. Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł

zagnieść twarde ciasto i umieścić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest odpowiednie, rozłóż je na posypanej mąką desce. Dzielimy na kawałki po około 300 gramów i zwijamy je w kulki. Kładziemy piłkę na desce i obracając lewą ręką od siebie, wykonujemy blizny na krawędziach. Wykonujemy nacięcia na sferycznej powierzchni. Następnie dociśnij środek piłki pięścią i narysuj palcami grubość około 3-4 cm wzdłuż krawędzi , aw środku-1 cm, nakłuj czekirem i pozwól mu leżeć przez 15 minut pod ręcznikiem, aby ciasto się rozstawiło. Nasmaruj przednią stronę każdego ciasta olejem.
nie mamy Tandoor, więc pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 25 minut, smarując arkusz olejem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy