skład / składniki
metoda gotowania
rozpuść drożdże i sól w ciepłej wodzie, umieść tam również stopione masło lub margarynę. Wprowadzamy mąkę w częściach, aby nie było grudek. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać. Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł
zagnieść twarde ciasto i umieścić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest odpowiednie, rozłóż je na posypanej mąką desce. Dzielimy na kawałki po około 300 gramów i zwijamy je w kulki. Kładziemy piłkę na desce i obracając lewą ręką od siebie, wykonujemy blizny na krawędziach. Wykonujemy nacięcia na sferycznej powierzchni. Następnie dociśnij środek piłki pięścią i narysuj palcami grubość około 3-4 cm wzdłuż krawędzi , aw środku-1 cm, nakłuj czekirem i pozwól mu leżeć przez 15 minut pod ręcznikiem, aby ciasto się rozstawiło. Nasmaruj przednią stronę każdego ciasta olejem.
nie mamy Tandoor, więc pieczemy w gorącym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 25 minut, smarując arkusz olejem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Ghee - 892 kcal/100g