filet z dorsza z cukinią z pomidorami w piekarniku

szybko, smacznie, pięknie, apetycznie! Spróbuj! Ryba według tego przepisu jest soczysta i natychmiast ze zdrowym dodatkiem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 39 % 9 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty z listy: dorsz, cukinia, cebula, marchew, pomidory, sos sojowy, olej słonecznikowy, nasiona kopru. Mam dorsza w takim kawałku, od razu możesz wziąć filet.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa obrać i cienko pokroić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    U dorsza oddziel filet od kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filety na porcje (2 na jedną porcję, obliczenie produktów podano na 1 porcję). Marynować w mieszance sosu sojowego i oleju słonecznikowego, dodając nasiona świeżego koperku, pozostawić na 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż warstwę cebuli na kwadratowym kawałku pergaminu, połóż na nim marchewkę i cukinię, skrop olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż filety z dorsza na wierzchu. Dodaj pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owinąć pergamin kopertą i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 15-20 minut. Koperty najlepiej umieścić w naczyniu do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu sprawdź ryby i warzywa, a gotowość i tak będzie wyraźna dzięki rozprzestrzeniającemu się pysznemu aromatowi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj pieczone filety z dorsza bezpośrednio w kopertach, odcinając ich krawędzie. Dodatkowo połóż sos sojowy, koperek, olej na stole.

filety z dorsza w piekarniku można gotować na różne sposoby. Proponowany przepis jest bardzo prosty, niedrogi i nie kosztuje ani czasu, ani finansów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy