skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do gotowania serc z kurczaka w piekarniku z ziemniakami. Lepiej jest wziąć świeże serca z kurczaka, ale jeśli nie są dostępne, zamrożone podroby należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Przygotuj formę do użycia w piekarniku.
Krok 2:
Umyte serca przeciąć na pół, odciąć kawałki ewentualnego tłuszczu, filmu i skrzepów krwi.
Krok 3:
Nasmaruj formę piekarnika olejem roślinnym lub masłem. Ułóż przygotowane serca z kurczaka.
Krok 4:
Opłucz i obierz ziemniaki. Pokrój losowo. Pokroiłam w plasterki. Ułóż ziemniaki na sercach z kurczaka.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Ułóż przygotowaną cebulę na ziemniakach.
Krok 6:
Wymieszaj śmietanę, majonez, sól i pieprz w misce. Rozcieńczyć mieszaninę wodą i zalać nią ziemniaki z sercami.
Krok 7:
Przykryj formę folią i włóż do podgrzanej do 180 g. piekarnik na godzinę. Po godzinie usuń folię, wymieszaj ziemniaki z podrobami i pozostaw formę w piekarniku do całkowitego ugotowania.
Krok 8:
Podawaj serca z kurczaka w piekarniku z gorącymi ziemniakami jako samodzielne danie. Możesz zaoferować firmie sałatkę ze świeżych warzyw.
serca z kurczaka to zdrowy produkt dietetyczny, który należy regularnie włączać do diety. Serca zawierają związki żelaza i wapnia, co korzystnie wpływa na tkankę kostną. Jest też magnez, miedź, cynk i fosfor – i to jest prawdziwy zapas minerałów. Aminokwasy i białka zapewniają prawidłowe i szybkie przenoszenie substancji do narządów ludzkiego ciała. Dostarczają komórkom witamin: B12; PP; B1; B2; A. podczas obserwacji anemii przydatne jest, aby dzieci i dorośli jedli serca gotowane na parze lub pieczone w piekarniku. Sód i magnez, a także sole, pomagają przywrócić nawodnienie i normalizować ciśnienie krwi. Pierwotne aminokwasy pomagają zasnąć, działając na układ nerwowy i uspokajając go. Kwasy wtórne regulują syntezę hormonów i enzymów. Osobliwością smażonych serc jest ich zdolność do neutralizacji wirusów - szczególnie przydatne dla dzieci w wieku szkolnym. Dla dzieci będą źródłem pierwiastków śladowych do budowy tkanek mięśniowych. Pomaga to osobie naładować się energią przez cały dzień. Przywraca się zarówno napięcie mięśni, jak i aktywność mózgu. Wygląd skóry i paznokci staje się lepszy, jaśniejszy. Przeciwwskazania są dostępne tylko dla osób z wyraźną indywidualną nietolerancją, jednak częściej niż 3 razy w tygodniu lepiej nie spożywać serc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g