skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z twarogiem anielskim? Najpierw odmierz niezbędne składniki ciasta. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby była bardziej przewiewna.
Krok 3:
Połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz miękką masę.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Szybko pocieraj wszystko rękami, aż utworzy się kruche okruchy.
Krok 6:
W małej misce ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Dodaj ubite jajko do kruchej bułki tartej, wymieszaj łyżką.
Krok 8:
Następnie użyj rąk, aby szybko zagnieść ciasto. Nie musisz go ugniatać przez długi czas. Zbierz ciasto w kulkę.
Krok 9:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 10:
Do nadzienia twarożek weź miękki, aby nadzienie było delikatniejsze. Zawartość tłuszczu w twarogu i śmietanie może być dowolna, ale im wyższa, tym smaczniejsze będzie ciasto. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża).
Krok 11:
W misce blendera połącz twaróg, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 12:
Ubij wszystko, aż uzyskasz gładką, lepką masę.
Krok 13:
Rozwałkuj schłodzone ciasto między dwoma arkuszami pergaminu w okrągłą warstwę.
Krok 14:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Mam średnicę formy 18 cm, Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, ostrożnie rozłóż je na dnie i ścianach, tworząc boki o wysokości około 4 cm.
Krok 15:
Wlać nadzienie twarogowe na ciasto, spłaszczyć wierzch.
Krok 16:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut. Ciasto lekko zarumieni się na brzegach, a nadzienie stwardnieje. Określ czas gotowania, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika.
Krok 17:
Kilka minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj bezę. Białka bardzo ostrożnie oddziel od żółtek i ostudź. W białkach nie powinno być kropli żółtka, w przeciwnym razie nie będzie można uzyskać stabilnej pianki białkowej podczas ubijania.
Krok 18:
W czystym, suchym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka. Zacznij ubijać z małą prędkością miksera, aż będzie miękka piana. Nie przestając ubijać, dodaj cukier puder w małych porcjach. Stopniowo zwiększaj prędkość miksera. Ubij białka, aż utworzą się stabilne, gęste masy.
Krok 19:
Wyjmij ciasto z nadzieniem z piekarnika i natychmiast połóż ubite białka na wierzchu. Możesz tworzyć faliste wzory na powierzchni. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie w temperaturze 150C przez około 10-15 minut, aż na warstwie białka pojawi się rumieniec.
Krok 20:
Teraz najważniejsze i najważniejsze punkty. Natychmiast przykryj gotowe ciasto pokrywką lub talerzem. Pokrywka nie powinna dotykać powierzchni ciasta, aby beza nie została uszkodzona. Aby utworzyć karmelowe krople na torcie, należy go przechowywać w lodówce na 2 godziny. W chłodnych porach roku można to zrobić na balkonie. Moje ciasto schłodziło się przez około 2,5 godziny.
Krok 21:
W procesie chłodzenia na powierzchni bezy pojawią się karmelowe "łzy". Możesz podać ciasto do stołu. Smacznego!
aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal / 100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g