czekoladowe ciasteczka owsiane

miękkie ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady. Te ciasteczka zepsują twoje wyobrażenia o tradycyjnych ciasteczkach owsianych. Ma dużo czekolady, kakao, masła. To wcale nie jest dietetyczne, ale niesamowicie smaczne! A za korzyść niech odpowiada szklanka płatków owsianych.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 68 % 53 g
372 kcal
IG: 4 / 26 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do robienia ciastek. Płatki lepiej weź szybkie gotowanie, lepiej zmiękną i nie będą sztywne. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Przepis dotyczy kropli czekolady, jeśli ich nie masz, weź zwykłą ciemną czekoladę. Nie zdziw się obecnością soli, podkreśli smak czekolady. Użyj kakao, które ma być ugotowane, a nie instant.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsyp mąkę, kakao w proszku, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli do dużej miski. Wymieszaj wszystkie suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce umieść miękkie masło i cukier. Zetrzyj je na gładką masę. Nie możesz użyć miksera, ale weź zwykłą silikonową szpatułkę. Celem nie jest ubijanie potraw, a jedynie ich dobre wymieszanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka do masła. Wprowadzaj je po jednym kawałku, dobrze mieszając masę po każdym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej płynną część do suchych składników, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli zamiast kropli wziąłeś czekoladę,pokrój ją na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czekoladę i płatki do ciasta. Wymieszać. Otrzymasz dość gęstą jednorodną masę. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby masło nieco się zestaliło. W ten sposób łatwiej będzie uformować ciasteczka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rękami uformuj okrągłe ciasteczka, rozłóż je na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odległość-ciastka wzrosną podczas pieczenia. Lekko spłaszcz każde ciastko na wierzchu. Mam 11 sztuk, ale możesz zrobić 12, wtedy ciasteczka będą tego samego rozmiaru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Piecz ciasteczka przez 15 minut. Wyjmij gotowe ciasteczka z papieru i ostudź na ruszcie.

bardzo smaczne, miękkie, Mega czekoladowe ciasteczka! Płatki dodają trochę struktury, a czekoladowe plamy dodają przyjemnego akcentu. Przygotowanie jest szybkie i łatwe!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy