skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do robienia ciastek. Płatki lepiej weź szybkie gotowanie, lepiej zmiękną i nie będą sztywne. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Przepis dotyczy kropli czekolady, jeśli ich nie masz, weź zwykłą ciemną czekoladę. Nie zdziw się obecnością soli, podkreśli smak czekolady. Użyj kakao, które ma być ugotowane, a nie instant.
Krok 2:
Wsyp mąkę, kakao w proszku, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli do dużej miski. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Krok 3:
W innej misce umieść miękkie masło i cukier. Zetrzyj je na gładką masę. Nie możesz użyć miksera, ale weź zwykłą silikonową szpatułkę. Celem nie jest ubijanie potraw, a jedynie ich dobre wymieszanie.
Krok 4:
Dodaj jajka do masła. Wprowadzaj je po jednym kawałku, dobrze mieszając masę po każdym.
Krok 5:
Wlej płynną część do suchych składników, wymieszaj.
Krok 6:
Jeśli zamiast kropli wziąłeś czekoladę,pokrój ją na małe kawałki.
Krok 7:
Dodaj czekoladę i płatki do ciasta. Wymieszać. Otrzymasz dość gęstą jednorodną masę. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby masło nieco się zestaliło. W ten sposób łatwiej będzie uformować ciasteczka.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rękami uformuj okrągłe ciasteczka, rozłóż je na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odległość-ciastka wzrosną podczas pieczenia. Lekko spłaszcz każde ciastko na wierzchu. Mam 11 sztuk, ale możesz zrobić 12, wtedy ciasteczka będą tego samego rozmiaru.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Piecz ciasteczka przez 15 minut. Wyjmij gotowe ciasteczka z papieru i ostudź na ruszcie.
bardzo smaczne, miękkie, Mega czekoladowe ciasteczka! Płatki dodają trochę struktury, a czekoladowe plamy dodają przyjemnego akcentu. Przygotowanie jest szybkie i łatwe!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g