skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej (wyjmuję wieczorem). Aby szybciej rozmrozić masło, pokrój je w drobną kostkę. Jajka również powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki na 30 minut do 1 godziny przed gotowaniem. Weź mąkę najwyższej jakości. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wymieszaj mieszaninę łyżką. To nasyci mąkę tlenem.
Krok 3:
W osobnej misce ubij miękkie masło o temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie puszyste.
Krok 4:
Dodawaj jajka w temperaturze pokojowej pojedynczo, za każdym razem ubijając masę, aż będzie puszysta.
Krok 5:
W kawałkach dodaj mąkę do ciasta, za każdym razem ubijając ciasto mikserem na niskich obrotach.
Krok 6:
Powinno skończyć się miękkim, lepkim, jednorodnym ciastem. Nie powinien spływać z łyżki, ale też nie powinien być zbyt gęsty. Konsystencja - jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, możesz je rozcieńczyć 2-3 łyżkami. l mleko i ubij.
Krok 7:
Przenieś powstałe ciasto do wyłożonego pergaminem i wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia (20×30 cm) i spłaszcz.
Krok 8:
Włóż formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ciasto przez 20-25 minut. Bardzo ważne jest, aby nie wysuszyć ciasta. Dlatego nawet jeśli wydaje się, że ciasto może nie być gotowe, lepiej pozostawić je na 10-15 minut w chłodzącym piekarniku. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostrożnie odwróć na drugą stronę i całkowicie ostudź.
Krok 9:
Włóż ciasto do formy, w której zostało upieczone (Wszystkie również spód do góry). Jeśli między formą a ciastem jest miejsce, wykonaj boczne boki folii, aby krem nie przedostał się do tych szczelin między ciastem a formą. Radzę również umieścić folię spożywczą lub pergamin pod ciastem, aby później, pociągając za krawędzie, można było bezpiecznie wyjąć ciasto z formy. Krem w nim jest bardzo delikatny i może pęknąć, jeśli spróbujesz go wyjąć zwykłą szpatułką.
Krok 10:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sufletu. Śmietana i mleko skondensowane powinny być bardzo dobrze schłodzone. Ciepła śmietana może się nie ubić lub źle ubić.
Krok 11:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia na 10-15 minut.
Krok 12:
Następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą. Doprowadzić żelatynę do wrzenia, ale nie gotować!
Krok 13:
Ubij zimną śmietanę, aż będzie puszysta. Dodaj odparowane mleko i ponownie ubij, aż będzie gładkie.
Krok 14:
Nie przestając bić, wlej gorącą żelatynę cienkim strumieniem. Masa stanie się lekko elastyczna. Nie musisz ubijać przez długi czas, dosłownie 2-3 minuty.
Krok 15:
Wlej powstały suflet na ciasto. Kilkakrotnie lekko postukaj foremką o stół, aby krem lepiej się rozproszył. Wstaw formę do lodówki na 6-8 godzin. Aby ciasta nie wchłaniały nadmiaru zapachów z lodówki, lepiej dokręcić formę folią spożywczą. !!! Musisz pociągnąć folię, aby nie zwisała i nie dotykała powierzchni kremu. Ponieważ w przeciwnym razie, gdy usuniesz folię, krem przyklei się do niej, a górna warstwa ciast zostanie uszkodzona.
Krok 16:
Wyjmij zamrożoną masę z formy i pokrój w porcje ciastek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g