ciasto z kremem maślanym

te ciasta mogą równie dobrze zastąpić pełne ciasto. Jeśli Twoje dziecko ciągle prosi o kupienie mu plasterka mleka, możesz ugotować mu takie ciasto i rozpieszczać nie tylko dziecko, ale także całą rodzinę. Delikatny krem i pachnące ciasto czekoladowe-czego jeszcze potrzebujesz na przytulną herbatę?
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 11-17 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 51 % 24 g
302 kcal
IG: 9 / 4 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej (wyjmuję wieczorem). Aby szybciej rozmrozić masło, pokrój je w drobną kostkę. Jajka również powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki na 30 minut do 1 godziny przed gotowaniem. Weź mąkę najwyższej jakości. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wymieszaj mieszaninę łyżką. To nasyci mąkę tlenem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij miękkie masło o temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodawaj jajka w temperaturze pokojowej pojedynczo, za każdym razem ubijając masę, aż będzie puszysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kawałkach dodaj mąkę do ciasta, za każdym razem ubijając ciasto mikserem na niskich obrotach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno skończyć się miękkim, lepkim, jednorodnym ciastem. Nie powinien spływać z łyżki, ale też nie powinien być zbyt gęsty. Konsystencja - jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, możesz je rozcieńczyć 2-3 łyżkami. l mleko i ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś powstałe ciasto do wyłożonego pergaminem i wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia (20×30 cm) i spłaszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ciasto przez 20-25 minut. Bardzo ważne jest, aby nie wysuszyć ciasta. Dlatego nawet jeśli wydaje się, że ciasto może nie być gotowe, lepiej pozostawić je na 10-15 minut w chłodzącym piekarniku. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostrożnie odwróć na drugą stronę i całkowicie ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do formy, w której zostało upieczone (Wszystkie również spód do góry). Jeśli między formą a ciastem jest miejsce, wykonaj boczne boki folii, aby krem nie przedostał się do tych szczelin między ciastem a formą. Radzę również umieścić folię spożywczą lub pergamin pod ciastem, aby później, pociągając za krawędzie, można było bezpiecznie wyjąć ciasto z formy. Krem w nim jest bardzo delikatny i może pęknąć, jeśli spróbujesz go wyjąć zwykłą szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sufletu. Śmietana i mleko skondensowane powinny być bardzo dobrze schłodzone. Ciepła śmietana może się nie ubić lub źle ubić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia na 10-15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą. Doprowadzić żelatynę do wrzenia, ale nie gotować!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij zimną śmietanę, aż będzie puszysta. Dodaj odparowane mleko i ponownie ubij, aż będzie gładkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nie przestając bić, wlej gorącą żelatynę cienkim strumieniem. Masa stanie się lekko elastyczna. Nie musisz ubijać przez długi czas, dosłownie 2-3 minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej powstały suflet na ciasto. Kilkakrotnie lekko postukaj foremką o stół, aby krem lepiej się rozproszył. Wstaw formę do lodówki na 6-8 godzin. Aby ciasta nie wchłaniały nadmiaru zapachów z lodówki, lepiej dokręcić formę folią spożywczą. !!! Musisz pociągnąć folię, aby nie zwisała i nie dotykała powierzchni kremu. Ponieważ w przeciwnym razie, gdy usuniesz folię, krem przyklei się do niej, a górna warstwa ciast zostanie uszkodzona.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij zamrożoną masę z formy i pokrój w porcje ciastek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy