skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do zrobienia krakersów w domu. Weź wodę o zwykłej temperaturze pokojowej. Olej roślinny działa lepiej bez zapachu. W przypadku krakersów zawartość glutenu w mące powinna wynosić 28-30%, co jest typowe dla mąki najwyższej i pierwszej klasy. Aby krakersy odniosły sukces, nie należy używać niższej klasy mąki.
Krok 2:
Połącz mąkę z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Przesiej suche składniki do wygodnego pojemnika. Powinien mieć odpowiedni rozmiar i wysokość, aby mąka nie wylała się na stół podczas przesiewania. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, poprawiając w ten sposób strukturę gotowych krakersów.
Krok 3:
Dodaj nasiona lnu do przesianych suchych składników, wymieszaj. Len można zastąpić sezamem lub ziarnem słonecznika.
Krok 4:
W mące zrób wgłębienie, wlej olej roślinny.
Krok 5:
Dodaj wodę. Ciasto wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami. Należy to zrobić szybko, nie dłużej niż 3-4 minuty, aby ciasteczka nie były gęste i sztywne.
Krok 6:
Ciasto jest strome, ale miękkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj, aby się nie zacierało. Pozostaw ciasto & quot; odpocząć & quot; na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie. Będzie wygodniejszy i łatwiejszy do rozwinięcia.
Krok 7:
Posyp stół mąką, rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 2 mm.
Krok 8:
Pokrój ciasto na ciasteczka o pożądanym kształcie i rozmiarze.
Krok 9:
Ostrożnie przenieś puste miejsca na arkusz pokryty naoliwionym pergaminem. Nakłuj każde ciastko widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia.
Krok 10:
Piecz krakersy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut. Ciasteczka są cienkie, więc pieczą się bardzo szybko. Gdy tylko krawędzie zaczną się rumienić, natychmiast wyjmij krakersy, aby nie wyschły i nie stały się sztywne. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika.
Krok 11:
Prawidłowo ugotowane krakersy są chrupiące i mają warstwową strukturę. Podawaj krakersy z herbatą, kawą, mlekiem. Smacznego!
domowe krakersy są oczywiście nieco inne niż opcja sklepowa. Ale okazuje się, że są nie mniej smaczne.
takie ciasteczka można przechowywać w zamkniętym słoiku do dwóch tygodni. Zachowa swój smak i pozostanie chrupiący, jeśli w pomieszczeniu nie ma wysokiej wilgotności.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g