krakersy w domu

domowe krakersy to cienkie, chrupiące ciasteczka. Przygotowanie domowych krakersów jest bardzo łatwe, ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę pewne niuanse. Przed pieczeniem krakersy można lekko posypać drobną solą. Otrzymasz wersję słonych ciasteczek. Aby ciasteczka smakowały jak słodycze, możesz posypać cukrem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 60 % 39 g
338 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do zrobienia krakersów w domu. Weź wodę o zwykłej temperaturze pokojowej. Olej roślinny działa lepiej bez zapachu. W przypadku krakersów zawartość glutenu w mące powinna wynosić 28-30%, co jest typowe dla mąki najwyższej i pierwszej klasy. Aby krakersy odniosły sukces, nie należy używać niższej klasy mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Przesiej suche składniki do wygodnego pojemnika. Powinien mieć odpowiedni rozmiar i wysokość, aby mąka nie wylała się na stół podczas przesiewania. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, poprawiając w ten sposób strukturę gotowych krakersów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj nasiona lnu do przesianych suchych składników, wymieszaj. Len można zastąpić sezamem lub ziarnem słonecznika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mące zrób wgłębienie, wlej olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wodę. Ciasto wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami. Należy to zrobić szybko, nie dłużej niż 3-4 minuty, aby ciasteczka nie były gęste i sztywne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest strome, ale miękkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj, aby się nie zacierało. Pozostaw ciasto & quot; odpocząć & quot; na 30 minut. W tym czasie gluten pęcznieje, a ciasto staje się bardziej giętkie. Będzie wygodniejszy i łatwiejszy do rozwinięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp stół mąką, rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 2 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasto na ciasteczka o pożądanym kształcie i rozmiarze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie przenieś puste miejsca na arkusz pokryty naoliwionym pergaminem. Nakłuj każde ciastko widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz krakersy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut. Ciasteczka są cienkie, więc pieczą się bardzo szybko. Gdy tylko krawędzie zaczną się rumienić, natychmiast wyjmij krakersy, aby nie wyschły i nie stały się sztywne. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Prawidłowo ugotowane krakersy są chrupiące i mają warstwową strukturę. Podawaj krakersy z herbatą, kawą, mlekiem. Smacznego!

domowe krakersy są oczywiście nieco inne niż opcja sklepowa. Ale okazuje się, że są nie mniej smaczne.

takie ciasteczka można przechowywać w zamkniętym słoiku do dwóch tygodni. Zachowa swój smak i pozostanie chrupiący, jeśli w pomieszczeniu nie ma wysokiej wilgotności.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g

Podobne przepisy