skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj 1/2 łyżeczki do wody.sól.
Krok 2:
Następnie wysyłamy ocet jabłkowy do wody.
Krok 3:
I 2 lub 3 łyżki oleju roślinnego. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Bierzemy przesianą mąkę, robimy zagłębienie w środku i wlewamy wodę, do której dodaliśmy sól, ocet i olej roślinny.
Krok 5:
Następnie delikatnie zagniataj ciasne ciasto.
Krok 6:
Następnie uformuj kulkę ciasta i przykryj ręcznikiem przez 15 minut. Gluten puchnie, a ciasto będzie bardziej giętkie.
Krok 7:
Po ustawieniu ciasta odkurz powierzchnię roboczą mąką i mieszaj przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Teraz tworzymy wici z ciasta i kroimy na 8 części, ponieważ otrzymamy 8 wiruje.
Krok 9:
Przecinam oko, ponieważ następnie ważę każdy kawałek na domowej wadze kuchennej.
Krok 10:
Z kawałków tworzymy kulki. Jedna piłka powinna ważyć około 64-66 gramów.
Krok 11:
Kładziemy kulki ciasta na stole posypanym mąką i przykrywamy ręcznikiem przez 30 minut.
Krok 12:
Ciasto stało się bardzo miękkie i giętkie. Najpierw ciasto należy trochę ugniatać.
Krok 13:
Następnie rozwałkuj go wałkiem do ciasta tak cienko, jak to możliwe.
Krok 14:
Następnie nasmaruj arkusz olejem roślinnym na całej powierzchni.
Krok 15:
Przenosimy talerz nasmarowany olejem roślinnym i robimy to samo z resztą kręgów ciasta.
Krok 16:
Do słodkiego nadzienia używam startej dyni, do której dodałam cukier do smaku. W razie potrzeby możesz również dodać cynamon i cukier waniliowy. Do zwykłego nadzienia potrzebujemy duszonej kapusty z grzybami. Kapustę należy posolić i pieprzyć do smaku. Smażyć na patelni i podczas smażenia dodać pieczarki.
Krok 17:
Rozłóż arkusz ciasta na natłuszczonej powierzchni roboczej i rozciągnij najlepiej, jak potrafisz, ale ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.
Krok 18:
Następnie złóż jedną krawędź.
Krok 19:
I rozłóż nadzienie-kapustę z grzybami.
Krok 20:
I słodkie nadzienie z dyni.
Krok 21:
Następnie musisz bardzo ostrożnie i ostrożnie zawinąć nadzienie w ciasto.
Krok 22:
Możesz trochę przekręcić ciasto, a następnie uformować krętlik.
Krok 23:
Okazuje się piękna & quot; muszla & quot;.
Krok 24:
Wszystkie wirówki układam na blasze do pieczenia, na pergaminie i smaruję jajkiem ubitym z mlekiem. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 190 C, a następnie 10 minut w temperaturze 200 C, aby ładnie się zrumieniły na wierzchu.
Krok 25:
Mołdawski vertuta z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem podbija od pierwszego kęsa! Smacznego dla wszystkich!
Krok 26:
Mołdawska vertuta z rumianą skórką i delikatnym nadzieniem z kapusty z grzybami.
Krok 27:
Pyszny mołdawski vertuta z chrupiącą skórką i przepysznym nadzieniem z dyni.
jak gotować mołdawskie Wiatraczki? Przygotowujemy mołdawskie wirówki z ciasta wyciągowego (w tym placinda/placinte/placinte) z różnymi nadzieniami: słonymi lub słodkimi. Sugerujemy wypróbowanie wirówek z dynią i wirówek z duszoną kapustą i grzybami. Gotowanie ich wcale nie jest trudne, wystarczy spróbować i odniesiesz sukces. Ciasto wyciągowe jest świeże, można z nim gotować chude wypieki.
delikatne, łuszczące się, cienkie wypieki po prostu rozpływają się w ustach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g