mołdawskie wirówki z dynią i kapustą

obfite, pyszne mołdawskie Wiatraczki z delikatnym nadzieniem. Spróbuj obfitych, pysznych mołdawskich wiatraków. Mołdawska vertuta to aromatyczne wypieki z delikatnym nadzieniem i chrupiącą skórką. To Jest Pyszne! Mołdawski vertuta z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem podbija od pierwszego kawałka!
Tatiana ArtAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 66 % 21 g
151 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj 1/2 łyżeczki do wody.sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wysyłamy ocet jabłkowy do wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I 2 lub 3 łyżki oleju roślinnego. Dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy przesianą mąkę, robimy zagłębienie w środku i wlewamy wodę, do której dodaliśmy sól, ocet i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie delikatnie zagniataj ciasne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie uformuj kulkę ciasta i przykryj ręcznikiem przez 15 minut. Gluten puchnie, a ciasto będzie bardziej giętkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ustawieniu ciasta odkurz powierzchnię roboczą mąką i mieszaj przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz tworzymy wici z ciasta i kroimy na 8 części, ponieważ otrzymamy 8 wiruje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przecinam oko, ponieważ następnie ważę każdy kawałek na domowej wadze kuchennej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z kawałków tworzymy kulki. Jedna piłka powinna ważyć około 64-66 gramów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kładziemy kulki ciasta na stole posypanym mąką i przykrywamy ręcznikiem przez 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto stało się bardzo miękkie i giętkie. Najpierw ciasto należy trochę ugniatać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie rozwałkuj go wałkiem do ciasta tak cienko, jak to możliwe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie nasmaruj arkusz olejem roślinnym na całej powierzchni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenosimy talerz nasmarowany olejem roślinnym i robimy to samo z resztą kręgów ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do słodkiego nadzienia używam startej dyni, do której dodałam cukier do smaku. W razie potrzeby możesz również dodać cynamon i cukier waniliowy. Do zwykłego nadzienia potrzebujemy duszonej kapusty z grzybami. Kapustę należy posolić i pieprzyć do smaku. Smażyć na patelni i podczas smażenia dodać pieczarki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż arkusz ciasta na natłuszczonej powierzchni roboczej i rozciągnij najlepiej, jak potrafisz, ale ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie złóż jedną krawędź.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I rozłóż nadzienie-kapustę z grzybami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I słodkie nadzienie z dyni. 

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie musisz bardzo ostrożnie i ostrożnie zawinąć nadzienie w ciasto.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Możesz trochę przekręcić ciasto, a następnie uformować krętlik.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Okazuje się piękna & quot; muszla & quot;.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wszystkie wirówki układam na blasze do pieczenia, na pergaminie i smaruję jajkiem ubitym z mlekiem. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 190 C, a następnie 10 minut w temperaturze 200 C, aby ładnie się zrumieniły na wierzchu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Mołdawski vertuta z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem podbija od pierwszego kęsa! Smacznego dla wszystkich!

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Mołdawska vertuta z rumianą skórką i delikatnym nadzieniem z kapusty z grzybami. 

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Pyszny mołdawski vertuta z chrupiącą skórką i przepysznym nadzieniem z dyni. 

jak gotować mołdawskie Wiatraczki? Przygotowujemy mołdawskie wirówki z ciasta wyciągowego (w tym placinda/placinte/placinte) z różnymi nadzieniami: słonymi lub słodkimi. Sugerujemy wypróbowanie wirówek z dynią i wirówek z duszoną kapustą i grzybami. Gotowanie ich wcale nie jest trudne, wystarczy spróbować i odniesiesz sukces. Ciasto wyciągowe jest świeże, można z nim gotować chude wypieki.
delikatne, łuszczące się, cienkie wypieki po prostu rozpływają się w ustach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy