skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Rozbij pięć najświeższych jajek do dużej miski, dodaj trochę soli i ubij mikserem w lekką pianę.
Krok 2:

Dodaj części cukru i kontynuuj dokładne ubijanie mikserem.
Krok 3:

Ubij w dobrą mieszankę jajeczno-cukrową.
Krok 4:

Na talerzu przesiać dwukrotnie mąkę i kakao.
Krok 5:

Włóż części kakao z mąką do mieszanki jajeczno-cukrowej.
Krok 6:

Łopatką delikatnie wymieszaj, zachowując lekkość.
Krok 7:

Okazało się, że ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
Krok 8:

Rozłóż ciasto na patelni, na dnie której pergamin i boki są posmarowane masłem.
Krok 9:

Ciasto powinno stać na 15-20 minut. Piekarnik włączamy na 165-170 stopni i wkładamy do niego naszą formę z ciastem na 40 minut, po czym odstawiamy na kolejne 10 minut przy wyłączonym piekarniku.
Krok 10:

Pokrój suszone śliwki na kawałki.
Krok 11:

Włóż suszone śliwki do miski, napełnij koniakiem i zamknij pokrywkę.
Krok 12:

Gotowy biszkopt dzieli się na trzy identyczne ciasta.
Krok 13:

Odsącz suszone śliwki przez sito, usuwając nadmiar płynu.
Krok 14:

Ubij zimną śmietanę mikserem na lekką pianę.
Krok 15:

Dodaj gotowane mleko skondensowane do śmietany.
Krok 16:

Kontynuuj ubijanie do dobrej i gęstej piany.
Krok 17:

Dobrze posmaruj pierwsze ciasto kremem, wyrównując je szpatułką.
Krok 18:

Rozłóż śliwki na śmietanie.
Krok 19:

Włóż prażony orzech do torby i lekko rozbij go tłuczkiem.
Krok 20:

Dodaj orzech do suszonych śliwek.
Krok 21:

Z góry przykryj drugim ciastem, posmaruj i udekoruj podobnie jak pierwsze. Rozłóż trzecią warstwę i włóż ciasto do lodówki.
Krok 22:

Zaczynamy robić krem ganache z podgrzanej czekolady
Krok 23:

Do którego dodajemy masło
Krok 24:

I dokładnie wymieszaj składniki mikserem.
Krok 25:

Nakładamy ganache na ciasto, szpatułką wypełniamy górę i boki.
Krok 26:

Nałóż ganache drugą cieńszą warstwą i wyrównaj szpachelką.
Krok 27:

Rozwałkuj mastyks cienkim wałkiem do ciasta 3 mm.warstwa.
Krok 28:

Nawijamy mastyks na wałek do ciasta, a następnie nakładamy go na ciasto i spłaszczamy żelazkiem.
Krok 29:

Następnie zaczynamy dekorować nasz tort urodzinowy.
Krok 30:

Nasze eleganckie, pyszne, piękne ciasto noworoczne jest gotowe! Miłych Świąt dla wszystkich!
najsmaczniejszy prosty i oryginalny deser na Nowy Rok 2019, który z pewnością spodoba się całej rodzinie i gościom!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g


