skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kasza kukurydziana moczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30 minut.
Krok 2:
Odcedź wodę, wlej 200 ml wody, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 3:
Dodaj gorące mleko i gotuj do miękkości przez kolejne 15 do 20 minut.
Krok 4:
Schłodzić owsiankę do ciepłego stanu, dodać cukier i wanilinę.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki i jabłko na grubej tarce.
Krok 6:
Wstrząśnij jajkiem.
Krok 7:
3/4 mieszanki jajecznej wlać do owsianki i dokładnie wymieszać. Połowę & quot; ciasta & quot; włożyć do wysmarowanej formy, wygładzić.
Krok 8:
Rozłóż nadzienie, możesz dodatkowo posypać cukrem.
Krok 9:
Rozłóż pozostałą masę kukurydzianą na wierzchu i równomiernie polej 1/4 jajka.
Krok 10:
Piec w 200 stopniach, aż wierzch lekko się zarumieni. W zależności od grubości zapiekanki 20-30 minut. Całkowicie ostudź w formie, wtedy zapiekanka stanie się silniejsza i będzie łatwa do zdobycia.
jako nadzienie możesz użyć dowolnych owoców i jagód. Jeśli chcesz, aby nadzienie było delikatniejsze, zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g