zapiekanka z kaszą kukurydzianą z jabłkami i marchewką

Ciekawe i zdrowe danie z kaszy kukurydzianej. Można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco, z miodem, skondensowanym mlekiem lub dżemem do herbaty lub mleka.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 81 % 22 g
124 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kasza kukurydziana moczyć w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odcedź wodę, wlej 200 ml wody, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj gorące mleko i gotuj do miękkości przez kolejne 15 do 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić owsiankę do ciepłego stanu, dodać cukier i wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki i jabłko na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstrząśnij jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    3/4 mieszanki jajecznej wlać do owsianki i dokładnie wymieszać. Połowę & quot; ciasta & quot; włożyć do wysmarowanej formy, wygładzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie, możesz dodatkowo posypać cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż pozostałą masę kukurydzianą na wierzchu i równomiernie polej 1/4 jajka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w 200 stopniach, aż wierzch lekko się zarumieni. W zależności od grubości zapiekanki 20-30 minut. Całkowicie ostudź w formie, wtedy zapiekanka stanie się silniejsza i będzie łatwa do zdobycia.

jako nadzienie możesz użyć dowolnych owoców i jagód. Jeśli chcesz, aby nadzienie było delikatniejsze, zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy