Pikantny kawior z dyni i cukinii
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz kawałek dyni i pokrój w duże kostki 3-5 cm. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozłóż dynię. Za pomocą pędzla posmaruj go oliwą z oliwek. Sól, pieprz. Obok dyni umieść główkę czosnku. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 2:
3 cukinię obrać, pokroić na pół i łyżką usunąć nasiona.
Krok 3:
Posmaruj cukinię oliwą z oliwek i dodaj do patelni do dyni. Piec wszystko razem przez kolejne 10-15 minut.
Krok 4:
Wyciśnij miąższ czosnku, dynię i cukinię do miski do mieszania. Dodaj Kinzu lub inne warzywa według uznania.
Krok 5:
Wymieszaj. Jeśli chcesz dodać sól, pieprz. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek.
taki kawior można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g