ciasto pomarańczowo-waniliowe

bardzo smaczne i delikatne ciasto pomarańczowe!
NastusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 61 % 36 g
319 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczona margaryna, cukier i jajka ubić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sok i skórkę pomarańczową, wanilię, proszek do pieczenia i mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj do uzyskania gładkości. Formę posmarować masłem i piec do zrumienienia, pieczełam na średnim ogniu przez 35 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy