skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Stopić sto pięćdziesiąt gramów masła.
Krok 2:
W gorącym oleju wymieszaj szklankę mąki.
Krok 3:
Dodaj dwie łyżki kwaśnej śmietany.
Krok 4:
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Krok 5:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 6:
Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor (w razie potrzeby można smażyć mocniej, solić do smaku, dodać kurkumę.
Krok 7:
Aby wlać śmietanę, ubij dwa jajka.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z lodówki i zwiń w warstwę. Ta ilość ciasta wystarcza na formę o średnicy 24 centymetrów. Tworzymy boki 1,5-2 centymetry.
Krok 9:
Rozłóż cebulę.
Krok 10:
Wlać mieszankę śmietanowo-jajeczną. Jeśli boki są zbyt wysokie, można je zgiąć do wewnątrz.
Krok 11:
Gotuj w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30-35 minut.
to ciasto można spożywać jako samodzielne danie na ciepło, na ciepło lub na zimno. Dobrze komponuje się z sosami pikantnymi i pomidorowymi. Może być również stosowany jako dodatek do dań mięsnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g