skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne produkty do testu
Krok 2:
Mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli przesiać do miski
Krok 3:
Zimne masło pokroić w kostkę, zmielić mąką.
Krok 4:
Dodaj cukier puder i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto śmietaną.
Krok 5:
Formę posmarować masłem posypać mąką, nadmiar mąki strząsnąć Rozwałkuj ciasto i włóż do formy (zostaw trochę, jeśli chcesz naprawić boki ciasta za pomocą takich warkoczy). Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem I wstaw do lodówki na 20-30 minut
Krok 6:
Produkty do kremu
Krok 7:
W osobnej misce ubij białka.Stopniowo wprowadzając cukier. Ubij na gęstą masę
Krok 8:
Połącz żółtka ze śmietaną, cukrem waniliowym i skrobią
Krok 9:
Ubij wszystko.
Krok 10:
Połącz z ubitymi białkami. Krem jest gotowy.
Krok 11:
Wybierz ciasto z lodówki. Ciasto posypać bułką tartą. Układamy umyte suszone owoce cięte na wierzchu (jeśli są Kości, wybierz je, pokrój w plasterki lub pozostaw na połówki, zależy od owoców i Twojego wyboru) Wierzch posypać (1 łyżeczkę cynamonu wymieszać z 2 łyżkami cukru)
Krok 12:
Rozłóż krem na wierzchu ciasta równomierną warstwą
Krok 13:
Piec w temperaturze 180 GR przez około 45-50 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką. Niech ciasto ostygnie w formie przez 2-3 godziny. Po ciasto posypać cukrem pudrem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g