Pie Białe noce

delikatne i pyszne ciasto, będzie ozdobą każdego stołu. Spróbować)
NastusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 58 % 35 g
335 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne produkty do testu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli przesiać do miski

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zimne masło pokroić w kostkę, zmielić mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier puder i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto śmietaną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Formę posmarować masłem posypać mąką, nadmiar mąki strząsnąć Rozwałkuj ciasto i włóż do formy (zostaw trochę, jeśli chcesz naprawić boki ciasta za pomocą takich warkoczy). Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem I wstaw do lodówki na 20-30 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Produkty do kremu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce ubij białka.Stopniowo wprowadzając cukier. Ubij na gęstą masę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz żółtka ze śmietaną, cukrem waniliowym i skrobią

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij wszystko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz z ubitymi białkami. Krem jest gotowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wybierz ciasto z lodówki. Ciasto posypać bułką tartą. Układamy umyte suszone owoce cięte na wierzchu (jeśli są Kości, wybierz je, pokrój w plasterki lub pozostaw na połówki, zależy od owoców i Twojego wyboru) Wierzch posypać (1 łyżeczkę cynamonu wymieszać z 2 łyżkami cukru)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż krem na wierzchu ciasta równomierną warstwą

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w temperaturze 180 GR przez około 45-50 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką. Niech ciasto ostygnie w formie przez 2-3 godziny. Po ciasto posypać cukrem pudrem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy