skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem i masłem na ciasto czekoladowe.
dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
wlej zmielone orzechy włoskie na ciasto.
piec ciasto przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Z powodu orzechów to ciasto piecze się dłużej niż zwykle.
połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
ubij jajka z cukrem, wanilią i masłem na ciasto waniliowe.
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
widelcem wymieszaj jajko z odrobiną zimnego mleka.
Dodaj budyń waniliowy i wymieszaj, aby nie było grudek.
zagotuj mleko.
wlej mieszankę waniliową.
gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
zdejmij patelnię z ognia.
krem lekko ostudzić i dodać olej.
widelcem wymieszaj jajko z odrobiną zimnego mleka.
Dodaj budyń czekoladowy i wymieszaj, aby nie było grudek.
zagotuj mleko.
wlej mieszankę czekolady.
gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
zdejmij patelnię z ognia.
krem lekko ostudzić i dodać olej.
dodaj krople czekolady. Wymieszać.
zmiażdż ciasteczka na drobne okruchy.
połóż ciasto czekoladowe z orzechami na talerzu.
rozłóż schłodzony krem waniliowy na wierzchu.
włóż biszkopt waniliowy.
rozłóż krem czekoladowy.
posyp ciasto ciasteczkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g