pyszne ciasto
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
kulinarny przepis na to ciasto znalazłem w słynnym magazynie o jedzeniu. Postanowiłem ugotować i bardzo mi się podobało. Najpierw przygotuj ciasto. Zetrzyj jabłka i marchewki. Za pomocą miksera ubij miękkie masło z żółtkami. W młynku do kawy mielimy migdały z 50 gramami cukru w trybie pulsacyjnym. Wymieszaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj tę mieszaninę do masy olejowo-jajecznej. Tutaj kładziemy marchewki z jabłkami. Następnie ubij białka z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszaj je z ciastem. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i rozłóż ciasto. Na wierzch układamy plasterki jabłka skropione sokiem z cytryny w przypadkowej kolejności i posypujemy cynamonem. Ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby piec przez godzinę. Gotowość sprawdzamy wykałaczką. Po upływie czasu posmaruj wierzch ciasta rozgrzanym dżemem za pomocą pędzla. Schłodzone pyszne ciasto posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g