skład / składniki
metoda gotowania
bardzo lubię pieczone mięso wołowe po hiszpańsku. Ponieważ jest twardy, musisz go marynować od początku. Aby to zrobić, bierzemy czerwone wino, ale nie zdziw się, to ono nada naszemu przepisowi kulinarnemu niezwykły smak i zapach. Jeśli nie masz go pod ręką, możesz zrobić biały suchy. Mięso może być w nim marynowane, ale smak będzie nieco inny.
1. Dodaj czosnek, liść laurowy, goździki, sól i pieprz do wina. Napełnij wołowinę tym płynem i wstaw do lodówki na noc.
2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni około 10 do 15 minut przed rozpoczęciem gotowania.
3. Wyjmij mięso z marynaty i włóż do głębokiego naczynia do pieczenia(możesz wziąć odpowiednią patelnię z wysokimi bokami lub kaczątkiem). Odcedź marynatę, aby pozostała w niej tylko ciecz, wlej do mięsa.
4. Włóż formę z mięsem do piekarnika i gotuj w 160 stopniach przez około 6 godzin. Podczas pieczenia mięso należy okresowo obracać, aby zarówno Góra, jak i dół miały czas na przepłukanie w marynacie. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.
Wskazówka: Jeśli nie ma czasu, to samo mięso można ugotować szybciej, zwiększając temperaturę pieczenia do 200 stopni, a następnie pieczenie zajmie około 2 godzin (po godzinie mięso należy odwrócić na drugą stronę).
zarówno w powolnej, jak i szybszej metodzie gotowania należy upewnić się, że mięso nie pozostaje bez płynu: okresowo podlewaj mięso marynatą na wierzchu, a jeśli marynata pozostanie za mało, wlej trochę gorącej wody do formy z mięsem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
5. Krótko przed końcem gotowania mięsa przygotujemy sos. Posiekaj cebulę i paprykę, usmaż, dodaj tutaj koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu i na samym końcu dodać mąkę, oliwki i pieczarki.
6. Połóż gotową wołowinę na dużym talerzu i polej wyjątkowym sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g

