wołowina w sosie hiszpańskim

stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 12 % 3 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

bardzo lubię pieczone mięso wołowe po hiszpańsku. Ponieważ jest twardy, musisz go marynować od początku. Aby to zrobić, bierzemy czerwone wino, ale nie zdziw się, to ono nada naszemu przepisowi kulinarnemu niezwykły smak i zapach. Jeśli nie masz go pod ręką, możesz zrobić biały suchy. Mięso może być w nim marynowane, ale smak będzie nieco inny.
1. Dodaj czosnek, liść laurowy, goździki, sól i pieprz do wina. Napełnij wołowinę tym płynem i wstaw do lodówki na noc.
2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni około 10 do 15 minut przed rozpoczęciem gotowania.
3. Wyjmij mięso z marynaty i włóż do głębokiego naczynia do pieczenia(możesz wziąć odpowiednią patelnię z wysokimi bokami lub kaczątkiem). Odcedź marynatę, aby pozostała w niej tylko ciecz, wlej do mięsa.

4. Włóż formę z mięsem do piekarnika i gotuj w 160 stopniach przez około 6 godzin. Podczas pieczenia mięso należy okresowo obracać, aby zarówno Góra, jak i dół miały czas na przepłukanie w marynacie. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.
Wskazówka: Jeśli nie ma czasu, to samo mięso można ugotować szybciej, zwiększając temperaturę pieczenia do 200 stopni, a następnie pieczenie zajmie około 2 godzin (po godzinie mięso należy odwrócić na drugą stronę). 
zarówno w powolnej, jak i szybszej metodzie gotowania należy upewnić się, że mięso nie pozostaje bez płynu: okresowo podlewaj mięso marynatą na wierzchu, a jeśli marynata pozostanie za mało, wlej trochę gorącej wody do formy z mięsem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

5. Krótko przed końcem gotowania mięsa przygotujemy sos. Posiekaj cebulę i paprykę, usmaż, dodaj tutaj koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu i na samym końcu dodać mąkę, oliwki i pieczarki.
6. Połóż gotową wołowinę na dużym talerzu i polej wyjątkowym sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy