skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Umyj pomidory, usuń pierwsze liście z kapusty, obierz cebulę i marchewkę. Filet z kurczaka włożyć do miski z wodą i po 10 minutach wyciągnąć. Tak więc wszystko, co jest przetwarzane, zniknie z fileta, ale nie rozpryskuje się w całej kuchni.
Krok 2:
Kapustę wkładamy do osolonej wody i gotujemy. Gotuj przez 5-7 minut. Zależy od wielkości główki kapusty. Jeśli jest duży, możesz gotować dłużej. Potrzebujemy pierwszych dużych arkuszy.
Krok 3:
Wrzuć kapustę do durszlaka i ostudź.
Krok 4:
Podczas gdy kapusta jest dozwolona, przygotujemy filet z kurczaka. Umyliśmy go wcześniej, że tak powiem. Możesz zrobić mięso mielone, przechodząc przez maszynę do mięsa. Możesz drobno posiekać. Wolę filetować. Jest miękki i pod nożem zamienia się w mięso mielone.
Krok 5:
Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego na patelnię i włóż tam filet. Filet smażymy do miękkości, a dopiero potem solimy i dodajemy przyprawy. Konieczne jest posolenie na końcu, aby nie było dużo wody, a filet nie dusił się we własnym soku. Ale to zależy od uznania każdego.
Krok 6:
Drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Dodaj warzywa i łyżkę oleju roślinnego do fileta, aby warzywa nie były suche. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 8:
Podczas gdy warzywa z filetami są nasączone sobą, drobno posiekaj pomidora i dodaj do nich. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
Krok 9:
Również do filetów dodałem kilka łyżek sosu pomidorowego, aby dodać pikanterii. Ale jest to opcjonalne, więc nie wskazałem go w składnikach.
Krok 10:
Razem z sosem dusimy wszystko przez kolejne 5 minut i wyłączamy piec.
Krok 11:
Przechodzimy do przygotowania sosu & quot; beszamel & quot;. Aby to zrobić, rozpuść 50 g masła na patelni.
Krok 12:
Dodaj do niego dwie łyżki mąki i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 13:
Stopniowo wlewaj mleko na patelnię, nie przestając mieszać. Na koniec dodaj sól i przyprawy do smaku. Do tego sosu użyłam mieszanki włoskich ziół, aby nadać mu jeszcze więcej" włoskiego & quot;. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. nie pozwól mu się zagotować. Jak tylko pojawią się bąbelki, możesz natychmiast bezpiecznie wyłączyć piec. Sos jest gotowy.
Krok 14:
Przejdź do kapusty, która już ostygła. Wstępnie można rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Oddziel arkusze od głowy. W zależności od kształtu i wielkości kapusty potrzebna będzie inna liczba arkuszy. Zajęło mi to 6 sztuk, ale kapusta była duża. Za pomocą noża można ciąć ścianki działowe wzdłuż arkusza. Jak pokazano na zdjęciu. To doda elastyczności liściu, a jednocześnie odetnie nadmiar goryczy.
Krok 15:
Wlej pozostały olej roślinny do naczynia do pieczenia i nasmaruj. Pierwsze liście kapusty układamy w taki sposób, aby zwisały poza krawędzie formy.
Krok 16:
Na przemian rozłóż: połowę sosu
Krok 17:
Pół mieszanki kurczaka i warzyw
Krok 18:
Zetrzyj połowę sera na grubej tarce. Możesz i na płytkim, kto lubi bardziej. Ale ser stopi się i stanie się jedną warstwą.
Krok 19:
Przykryj liśćmi kapusty i powtórz warstwy: SOS, siedem, ser
Krok 20:
Liście kapusty, które wcześniej zostawiliśmy poza formą, pokrywamy ostatnią warstwę. Oznacza to, że nasz ser powinien być całkowicie zamknięty kapustą. Okazuje się, że cała lasagne jest w jednej kopercie kapusty.
Krok 21:
Możesz również lekko posmarować kapustę olejem roślinnym na wierzchu, aby liście nie paliły się zbytnio. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut (Czas jest wskazany w przybliżeniu). Ponieważ wszystkie składniki są gotowe, w rzeczywistości musimy poczekać, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje i podajemy do stołu. Jest dobry zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g