lasagne z kapusty

danie dla tych, którzy liczą kalorie! Klasyczna lasagne to bardzo smaczne danie. Ale jest dość kaloryczny i nie każdy może to zrobić. Proponuję opcję dietetyczną, kapustę. Jest odpowiedni dla tych, którzy bardzo lubią gotować różne smakołyki, ale jednocześnie podążają za postacią. 
MałgorzataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 17 % 4 g
148 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Umyj pomidory, usuń pierwsze liście z kapusty, obierz cebulę i marchewkę. Filet z kurczaka włożyć do miski z wodą i po 10 minutach wyciągnąć. Tak więc wszystko, co jest przetwarzane, zniknie z fileta, ale nie rozpryskuje się w całej kuchni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapustę wkładamy do osolonej wody i gotujemy. Gotuj przez 5-7 minut. Zależy od wielkości główki kapusty. Jeśli jest duży, możesz gotować dłużej. Potrzebujemy pierwszych dużych arkuszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć kapustę do durszlaka i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy kapusta jest dozwolona, przygotujemy filet z kurczaka. Umyliśmy go wcześniej, że tak powiem. Możesz zrobić mięso mielone, przechodząc przez maszynę do mięsa. Możesz drobno posiekać. Wolę filetować. Jest miękki i pod nożem zamienia się w mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego na patelnię i włóż tam filet. Filet smażymy do miękkości, a dopiero potem solimy i dodajemy przyprawy. Konieczne jest posolenie na końcu, aby nie było dużo wody, a filet nie dusił się we własnym soku. Ale to zależy od uznania każdego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj warzywa i łyżkę oleju roślinnego do fileta, aby warzywa nie były suche. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy warzywa z filetami są nasączone sobą, drobno posiekaj pomidora i dodaj do nich. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Również do filetów dodałem kilka łyżek sosu pomidorowego, aby dodać pikanterii. Ale jest to opcjonalne, więc nie wskazałem go w składnikach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Razem z sosem dusimy wszystko przez kolejne 5 minut i wyłączamy piec.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przechodzimy do przygotowania sosu & quot; beszamel & quot;. Aby to zrobić, rozpuść 50 g masła na patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj do niego dwie łyżki mąki i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Stopniowo wlewaj mleko na patelnię, nie przestając mieszać. Na koniec dodaj sól i przyprawy do smaku. Do tego sosu użyłam mieszanki włoskich ziół, aby nadać mu jeszcze więcej" włoskiego & quot;. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. nie pozwól mu się zagotować. Jak tylko pojawią się bąbelki, możesz natychmiast bezpiecznie wyłączyć piec. Sos jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przejdź do kapusty, która już ostygła. Wstępnie można rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Oddziel arkusze od głowy. W zależności od kształtu i wielkości kapusty potrzebna będzie inna liczba arkuszy. Zajęło mi to 6 sztuk, ale kapusta była duża. Za pomocą noża można ciąć ścianki działowe wzdłuż arkusza. Jak pokazano na zdjęciu. To doda elastyczności liściu, a jednocześnie odetnie nadmiar goryczy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej pozostały olej roślinny do naczynia do pieczenia i nasmaruj. Pierwsze liście kapusty układamy w taki sposób, aby zwisały poza krawędzie formy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na przemian rozłóż: połowę sosu

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pół mieszanki kurczaka i warzyw

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj połowę sera na grubej tarce. Możesz i na płytkim, kto lubi bardziej. Ale ser stopi się i stanie się jedną warstwą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj liśćmi kapusty i powtórz warstwy: SOS, siedem, ser

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Liście kapusty, które wcześniej zostawiliśmy poza formą, pokrywamy ostatnią warstwę. Oznacza to, że nasz ser powinien być całkowicie zamknięty kapustą. Okazuje się, że cała lasagne jest w jednej kopercie kapusty.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Możesz również lekko posmarować kapustę olejem roślinnym na wierzchu, aby liście nie paliły się zbytnio. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut (Czas jest wskazany w przybliżeniu). Ponieważ wszystkie składniki są gotowe, w rzeczywistości musimy poczekać, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje i podajemy do stołu. Jest dobry zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy