Klasyczna szarlotka
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem.
Krok 2:
Zetrzyj skórkę.
Krok 3:
Z jabłek usuń rdzenie i pokrój w kliny.
Krok 4:
Wymieszaj pokrojone jabłka ze skórką, sokiem pomarańczowym i cytrynowym, cukrem i przyprawami.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Na podstawę ciasta wymieszaj mąkę, cukier, sól, płatki owsiane i zmiękczone masło.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj mikserem na niskich obrotach przez 5 minut.
Krok 8:
Przenieś ciasto do formy i piecz w piekarniku na średnim poziomie przez 1 godzinę. Dobrze jest zostawić jabłka na dole, aby ciasto było na wierzchu.
Krok 9:
Podawaj klasyczną szarlotkę na ciepło.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g