makrela w butelce w łuskach cebuli

makrela bez wędzenia to zdrowa i smaczna przekąska! Ta ryba zachwyci Twoje zwierzęta, ponieważ nie próbowały jeszcze makreli w tym wykonaniu. Makrela jest dobra na każdą chwilę-zaczynając od codziennych posiłków, kończąc na świątecznym stole lub pikniku. Podawaj z ziemniakami, świeżymi warzywami lub po prostu – z chlebem żytnim.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 29 % 2 g
41 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli masz zamrożoną rybę lub właśnie wyjąłeś ją z zamrażarki, rozmroź (ale nie w wodzie!).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie musimy zrobić solankę. W rondelku z przegotowaną wodą włóż skórkę cebuli i herbatę, liść laurowy, czarny pieprz, sól i cukier. Gdy tylko woda się zagotuje, gotujemy to wszystko pod pokrywką przez pięć minut. A następnie pozwól nam parzyć i ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli ryba jest rozmrożona, wypatrosz ją i oddziel głowę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz tuszę i pozwól jej wyschnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odetnij górną część plastikowej butelki i wyślij rybę tutaj, aby przymierzyć - czy ma tu wystarczająco dużo miejsca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czy solanka w końcu ostygła? Odcedź go. I dopiero wtedy zalej je rybą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokryj butelkę polietylenem za godzinę, wyślij ją do lodówki na trzy dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie sól solankę, umyj rybę i spróbuj. Wspaniały smak tej złotej rybki bez wędzenia!

i więcej porad

chcesz, żeby ryba była bardziej słona? Włóż jeszcze pół łyżki soli do solanki.

jeśli solanka wydaje się mieć niewłaściwy kolor, następnym razem weź więcej łuski.

NIE MASZ 1, ale więcej ryb? Wybierz pojemność 2 litrów lub więcej.

nie zapomnij wcześniej włożyć ryby – musisz obliczyć, aby żądana jej ilość była pokryta solanką, a butelka zmieściła się w lodówce.

napełnij rybę chłodną solanką. W przeciwnym razie ryba się ugotuje.

ryby można przyjmować świeże lub świeżo mrożone, ale lepiej, aby były świeże - podczas solenia rozmrożonej makreli jej struktura nieco traci.

aby ryba nie była miękka, rozmrażaj ją w lodówce.

gotuj marynatę w naczyniu, które nie zabarwi się łuskami cebuli.

nie zapomnij spuścić solanki i osuszyć ryby przed cięciem.

pokrój rybę ostrym nożem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy