skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli masz zamrożoną rybę lub właśnie wyjąłeś ją z zamrażarki, rozmroź (ale nie w wodzie!).
Krok 2:
W międzyczasie musimy zrobić solankę. W rondelku z przegotowaną wodą włóż skórkę cebuli i herbatę, liść laurowy, czarny pieprz, sól i cukier. Gdy tylko woda się zagotuje, gotujemy to wszystko pod pokrywką przez pięć minut. A następnie pozwól nam parzyć i ostygnąć.
Krok 3:
Jeśli ryba jest rozmrożona, wypatrosz ją i oddziel głowę.
Krok 4:
Opłucz tuszę i pozwól jej wyschnąć.
Krok 5:
Odetnij górną część plastikowej butelki i wyślij rybę tutaj, aby przymierzyć - czy ma tu wystarczająco dużo miejsca.
Krok 6:
Czy solanka w końcu ostygła? Odcedź go. I dopiero wtedy zalej je rybą.
Krok 7:
Pokryj butelkę polietylenem za godzinę, wyślij ją do lodówki na trzy dni.
Krok 8:
Następnie sól solankę, umyj rybę i spróbuj. Wspaniały smak tej złotej rybki bez wędzenia!
i więcej porad
chcesz, żeby ryba była bardziej słona? Włóż jeszcze pół łyżki soli do solanki.
jeśli solanka wydaje się mieć niewłaściwy kolor, następnym razem weź więcej łuski.
NIE MASZ 1, ale więcej ryb? Wybierz pojemność 2 litrów lub więcej.
nie zapomnij wcześniej włożyć ryby – musisz obliczyć, aby żądana jej ilość była pokryta solanką, a butelka zmieściła się w lodówce.
napełnij rybę chłodną solanką. W przeciwnym razie ryba się ugotuje.
ryby można przyjmować świeże lub świeżo mrożone, ale lepiej, aby były świeże - podczas solenia rozmrożonej makreli jej struktura nieco traci.
aby ryba nie była miękka, rozmrażaj ją w lodówce.
gotuj marynatę w naczyniu, które nie zabarwi się łuskami cebuli.
nie zapomnij spuścić solanki i osuszyć ryby przed cięciem.
pokrój rybę ostrym nożem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g