Deli domowej roboty z suma
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze spłucz suma pod zimną wodą. Oczyść wnętrze, odetnij płetwy, ogon i głowę. Przecinamy wzdłuż na pół, aby uzyskać grzbiet i duże kości. Filet oczyszczony z kości, pokrojony w kwadraty o długości około 4 cm, jeśli sum jest duży, kawałki mogą być grubsze.
2. Filety z suma układamy w emaliowanym naczyniu, posypując grubą solą. Lepiej jest używać soli nie jodowanej.
3. Odkładamy naczynia z rybą na zimno na dwa dni. Następnie wyjmujemy rybę, ponownie myjemy solą i zawieszamy do wyschnięcia na 3-5 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sum gotowany - 196 kcal/100g
- Sum - 121 kcal/100g
- Sum świeży - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g