skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź filet z kurczaka, sól, balsam ziołowy (w tym przypadku Maryjski), mieszankę włoskich ziół, liść laurowy, czerwony i czarny pieprz.
Krok 2:
Wymieszaj wszystkie przyprawy z solą.
Krok 3:
Dodaj kieliszek balsamu.
Krok 4:
Wymieszaj mieszaninę solenia.
Krok 5:
Dobrze zwiń umyte i odsączone polędwiczki z kurczaka w mieszance.
Krok 6:
Krok 7:
Dodaj liść laurowy. Umieść patelnię w lodówce na jeden dzień.
Krok 8:
Po dniu wyjmij filety, osusz solankę, dobrze opłucz filety pod bieżącą wodą, moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Krok 9:
Odcedź, zawiń w gazę i umieść na dolnej półce lodówki na 2-3 dni. Jeśli jest wiosna lub jesień, możesz związać filet sznurkiem i zawiesić go na balkonie.
Krok 10:
Pokrój gotowy filet w cienkie plasterki i podawaj!
filet z kurczaka jest bardzo prosty w przygotowaniu, przystawka okazuje się doskonała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g