suszony filet z kurczaka

świetny dodatek do krojenia mięsa na każdym świątecznym stole. Suszony filet z kurczaka to świetna przekąska na świątecznym stole lub baza do robienia kanapek i tostów śniadaniowych. Filet z kurczaka można podawać na półmisku z wędlinami na każde święto. Możesz dodać do sałatek i przekąsek.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 94 % 17 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
104 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź filet z kurczaka, sól, balsam ziołowy (w tym przypadku Maryjski), mieszankę włoskich ziół, liść laurowy, czerwony i czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy z solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kieliszek balsamu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mieszaninę solenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zwiń umyte i odsączone polędwiczki z kurczaka w mieszance.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj liść laurowy. Umieść patelnię w lodówce na jeden dzień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dniu wyjmij filety, osusz solankę, dobrze opłucz filety pod bieżącą wodą, moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź, zawiń w gazę i umieść na dolnej półce lodówki na 2-3 dni. Jeśli jest wiosna lub jesień, możesz związać filet sznurkiem i zawiesić go na balkonie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój gotowy filet w cienkie plasterki i podawaj!

filet z kurczaka jest bardzo prosty w przygotowaniu, przystawka okazuje się doskonała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy