skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekko solone ogórki na zimę? Przygotuj produkty, których będziemy potrzebować.
Krok 2:
Umyj ogórki i zalej zimną wodą, pozostaw na kilka godzin, jest to konieczne, aby ogórki były chrupiące.
Krok 3:
Na dnie emaliowanej patelni układamy zielenie: parasole koperkowe 6 szt., liście chrzanu 6 szt., liście porzeczki 6 szt.
Krok 4:
Zagotuj wodę z solą, ostudź trochę i wlej do rondla z ziołami i ogórkami.
Krok 5:
Umieść ogórki pod prasą na 2 dni w ciepłym miejscu. Zasadniczo po 2 dniach możesz wziąć i zjeść ogórki, ale jeśli chcesz je przygotować i cieszyć się nimi zimą, nadal musisz wykonać kilka procedur.
Krok 6:
Zagotuj wodę, ostudź, wyciągnij ogórki z solanki i umyj. Odcedź solankę i zagotuj, usuń pianę. Umyj ogórki w wysterylizowanych słoikach, połóż parasol koperkowy i kilka liści porzeczki, 1 ząbek czosnku na dnie każdego słoika. zalej ogórki wrzącą solanką i zwiń słoiki metalowymi pokrywkami. Nie bój się, solanka będzie mętna. Takie ogórki można przechowywać przez ponad rok i pozostają lekko solone.
Krok 7:
Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g