lekko solone ogórki na zimę

bardzo proste, pyszne, dla miłośników pikli! Lekko solone ogórki na zimę to łatwy sposób na zaopatrzenie się w pyszne warzywa latem. Na zimno będą dobre z ziemniakami, jako dodatek do wszelkich dań głównych i sałatek.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
7 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lekko solone ogórki na zimę? Przygotuj produkty, których będziemy potrzebować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórki i zalej zimną wodą, pozostaw na kilka godzin, jest to konieczne, aby ogórki były chrupiące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dnie emaliowanej patelni układamy zielenie: parasole koperkowe 6 szt., liście chrzanu 6 szt., liście porzeczki 6 szt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę z solą, ostudź trochę i wlej do rondla z ziołami i ogórkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ogórki pod prasą na 2 dni w ciepłym miejscu. Zasadniczo po 2 dniach możesz wziąć i zjeść ogórki, ale jeśli chcesz je przygotować i cieszyć się nimi zimą, nadal musisz wykonać kilka procedur.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę, ostudź, wyciągnij ogórki z solanki i umyj. Odcedź solankę i zagotuj, usuń pianę. Umyj ogórki w wysterylizowanych słoikach, połóż parasol koperkowy i kilka liści porzeczki, 1 ząbek czosnku na dnie każdego słoika. zalej ogórki wrzącą solanką i zwiń słoiki metalowymi pokrywkami. Nie bój się, solanka będzie mętna. Takie ogórki można przechowywać przez ponad rok i pozostają lekko solone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy