skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z sosem sojowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. To danie można przygotować zarówno na kuchence w garnku lub patelni, jak i w kuchence mikrofalowej. Używaj przefiltrowanej wody, a nie z kranu, od tego zależy smak potrawy.
Krok 2:
Ryż będzie działał zarówno jako okrągły, jak i długoziarnisty. Dobrze wypłucz go w kilku wodach, z których jedna może być gorąca-mąka ryżowa jest przez nią dokładniej wypłukiwana. Nadmiar płynu z ryżu spuścić przez durszlak.
Krok 3:
Zmiażdż ząbek czosnku grzbietem noża, obierz.
Krok 4:
Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny (moja to oliwa z oliwek) i podgrzej. Wyślij czosnek na rozgrzaną patelnię i smaż, mieszając przez około 1-2 minuty na średnim ogniu.
Krok 5:
Włóż umyty ryż na patelnię do czosnku. Jeśli chcesz, czosnek można usunąć z patelni, zostawiłem. Napełnij ryż szklanką gorącej wody w stosunku 1: 1. Gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje. Jeśli gotujesz w kuchence mikrofalowej, przenieś ryż do pojemnika odpowiedniego do kuchenki mikrofalowej, gotuj, włączając maksymalną moc przez 10 minut.
Krok 6:
Teraz dodaj sos sojowy do ryżu, wymieszaj. Wlej kolejne pół szklanki gorącej wody, Kontynuuj duszenie pod pokrywką na minimalnym ogniu. Lub wróć pojemnik z ryżem do kuchenki mikrofalowej, włączając go już na 80% mocy i ustawiając minutnik na 8 minut.
Krok 7:
Gotuj ryż do miękkości na minimalnym ogniu pod przykryciem, około 10 minut.
Krok 8:
Umyj i drobno posiekaj zieloną cebulę.
Krok 9:
Ryż ułożyć na talerzu, posypać posiekaną zieloną cebulą i w razie potrzeby ostrą papryką. Podawaj danie z ziołami jako dodatek do mięsa, kurczaka, ryb, grzybów. Smacznego!
Krok 10:
Ryż ułożyć na talerzu, posypać posiekaną zieloną cebulą i w razie potrzeby ostrą papryką. Podawaj danie z ziołami jako dodatek do mięsa, kurczaka, ryb, grzybów. Smacznego!
podałam ryż w sosie sojowym jako dodatek do czerwonej ryby. Doskonałe danie łączy się z marynowanym imbirem.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g