sos Cezar z anchois

pyszny, prawdziwy sos który idealnie dopełni sałatkę & quot; Cezar".
mouse82Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 76 % 35 g
węglowodany 2 % 1 g
361 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Rozbij jajko na głęboką miskę 2. Dodaj musztardę Dijon (nie ziarnistą)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    3. Zaczynamy ubijać mieszaninę blenderem z dużą prędkością 4. Nie przestając ubijać, wlej olej słonecznikowy cienkim strumieniem (możesz wziąć oliwę z oliwek, ale w przypadku braku używamy oleju słonecznikowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    5. Posiekaj sardele w blenderze (możesz wziąć posiekany szprot pikantnego solenia), posiekaj czosnek (możesz w blenderze lub możesz ręcznie)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    6. W tym momencie otrzymujemy żółtą mieszankę majonezu w misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    7. Dodaj do niego sok z cytryny, anchois i czosnek i nie ubijaj zbyt wiele

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    8. W razie potrzeby próbujemy sosu, dodajemy trochę soli, a nasz dressing jest gotowy

1. Rozbij jajko na głęboką miskę
2. Dodaj musztardę Dijon
3. Zaczynamy ubijać mieszaninę blenderem z dużą prędkością
4. Nie przestając ubijać, wlej cienki strumień oleju słonecznikowego
5. Siekamy sardele w blenderze, siekamy czosnek
6. W tym momencie otrzymujemy żółtą mieszankę majonezu w misce. Dodaj do niego sok z cytryny, anchois i czosnek i nie ubijaj zbyt wiele
7. W razie potrzeby próbujemy sosu, dodajemy trochę soli, a nasz dressing jest gotowy

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy