SOS Cezar z anchois
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Rozbij jajko na głęboką miskę 2. Dodaj musztardę Dijon (nie ziarnistą)
Krok 2:
3. Zaczynamy ubijać mieszaninę blenderem z dużą prędkością 4. Nie przestając ubijać, wlej olej słonecznikowy cienkim strumieniem (możesz wziąć oliwę z oliwek, ale w przypadku braku używamy oleju słonecznikowego.
Krok 3:
5. Posiekaj sardele w blenderze (możesz wziąć posiekany szprot pikantnego solenia), posiekaj czosnek (możesz w blenderze lub możesz ręcznie)
Krok 4:
6. W tym momencie otrzymujemy żółtą mieszankę majonezu w misce.
Krok 5:
7. Dodaj do niego sok z cytryny, anchois i czosnek i nie ubijaj zbyt wiele
Krok 6:
8. W razie potrzeby próbujemy sosu, dodajemy trochę soli, a nasz dressing jest gotowy
1. Rozbij jajko na głęboką miskę
2. Dodaj musztardę Dijon
3. Zaczynamy ubijać mieszaninę blenderem z dużą prędkością
4. Nie przestając ubijać, wlej cienki strumień oleju słonecznikowego
5. Siekamy sardele w blenderze, siekamy czosnek
6. W tym momencie otrzymujemy żółtą mieszankę majonezu w misce. Dodaj do niego sok z cytryny, anchois i czosnek i nie ubijaj zbyt wiele
7. W razie potrzeby próbujemy sosu, dodajemy trochę soli, a nasz dressing jest gotowy
2. Dodaj musztardę Dijon
3. Zaczynamy ubijać mieszaninę blenderem z dużą prędkością
4. Nie przestając ubijać, wlej cienki strumień oleju słonecznikowego
5. Siekamy sardele w blenderze, siekamy czosnek
6. W tym momencie otrzymujemy żółtą mieszankę majonezu w misce. Dodaj do niego sok z cytryny, anchois i czosnek i nie ubijaj zbyt wiele
7. W razie potrzeby próbujemy sosu, dodajemy trochę soli, a nasz dressing jest gotowy
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g