skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Pokrój łososia Tesha na cienkie plasterki w poprzek włókien. Najważniejsze jest użycie teshy: słodkawego mięsa z brzucha i możliwie ostrego noża. Tak ostry, że nie pozwala na rozbicie delikatnego mięsa łososia na pojedyncze włókna podczas krojenia.
Krok 3:
Połóż pokrojoną Tesha na talerzu, plasterek do plasterka. Możesz podać danie tak, jak pozwala na to twoja wyobraźnia!!! W każdym razie na każdy kawałek ryby należy położyć słomkę cienko pokrojonego imbiru i kilka cienkich łodyg zielonej cebuli. Posyp sashimi nasionami sezamu.
Krok 4:
Dodaj sok z limonki do czosnku.
Krok 5:
Następnie wlej sos sojowy. Wymieszaj i pozwól mieszaninie trochę zaparzyć.
Krok 6:
Wlać mieszaninę sashimi.
Krok 7:
A oto punkt kulminacyjny gotowania tego sashimi. Wymieszaj oliwę z oliwek i olej sezamowy, podgrzej do wrzenia i wlej kroplę wrzącego oleju na powierzchnię sashimi, aby górna warstwa ryby była lekko usmażona i nadała potrawie dodatkowy aromat.
Krok 8:
Pozostaje tylko położyć na plasterkach łososia dodatkowy dodatek, na przykład pieczony pomidor koktajlowy. I podawaj, aż łosoś będzie jeszcze całkowicie schłodzony po kontakcie z wrzącym olejem i ostatecznie nasączony sosem. Złapanie tego momentu to najlepsza nagroda. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
