sashimi z łososia Nobuki Matsushima

pyszny łosoś według przepisu światowej sławy szefa kuchni!!! Spróbuj przygotować danie znanego na całym świecie Nobuki Matsushima,które zyskało popularność dzięki kuchni fusion, która łączy tradycyjne japońskie potrawy z południowoamerykańskimi (peruwiańskimi i argentyńskimi) składnikami.Przygotowanie tego sashimi wykorzystuje tak zwany "nowy styl". Polega na poparzeniu surowej ryby wrzącym olejem. W rezultacie sashimi zachowuje głównie konsystencję i smak surowego łososia, jednocześnie dodając do swojego atutu zapach i lekki posmak smażonej ryby.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 23 % 6 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój łososia Tesha na cienkie plasterki w poprzek włókien. Najważniejsze jest użycie teshy: słodkawego mięsa z brzucha i możliwie ostrego noża. Tak ostry, że nie pozwala na rozbicie delikatnego mięsa łososia na pojedyncze włókna podczas krojenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż pokrojoną Tesha na talerzu, plasterek do plasterka. Możesz podać danie tak, jak pozwala na to twoja wyobraźnia!!! W każdym razie na każdy kawałek ryby należy położyć słomkę cienko pokrojonego imbiru i kilka cienkich łodyg zielonej cebuli. Posyp sashimi nasionami sezamu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok z limonki do czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej sos sojowy. Wymieszaj i pozwól mieszaninie trochę zaparzyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać mieszaninę sashimi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A oto punkt kulminacyjny gotowania tego sashimi. Wymieszaj oliwę z oliwek i olej sezamowy, podgrzej do wrzenia i wlej kroplę wrzącego oleju na powierzchnię sashimi, aby górna warstwa ryby była lekko usmażona i nadała potrawie dodatkowy aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaje tylko położyć na plasterkach łososia dodatkowy dodatek, na przykład pieczony pomidor koktajlowy. I podawaj, aż łosoś będzie jeszcze całkowicie schłodzony po kontakcie z wrzącym olejem i ostatecznie nasączony sosem. Złapanie tego momentu to najlepsza nagroda. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy