skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Suszone shiitake moczyć w ciepłej wodzie przez około 1 godzinę. Grzyby powinny puchnąć i stać się miękkie.
Krok 2:

Pokrój wołowinę w cienkie talerze, a następnie pokrój w duże kostki. Zwykle używam miąższu uda.
Krok 3:

Pokrój marchewki w cienkie paski, a następnie pokrój na duże kawałki.
Krok 4:

Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 5:

Zmiażdż ząbek czosnku nożem, a następnie drobno posiekaj.
Krok 6:

Odcedź i wyciśnij grzyby. Następnie pokrój grzyby na cienkie plasterki.
Krok 7:

Dodaj jedną łyżkę skrobi kukurydzianej do bulionu drobiowego i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Jeśli nie ma skrobi kukurydzianej, można użyć skrobi ziemniaczanej. Tym razem nie było pod ręką bulionu z kurczaka, więc użyłam kostki bulionowej. :)
Krok 8:

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i dodaj jedną łyżkę oleju sezamowego (możesz użyć słonecznika, jeśli nie ma sezamu). Połóż pokrojoną wołowinę na patelni i smaż przez dwie minuty.
Krok 9:

Następnie dodaj drobno posiekany czosnek do wołowiny i smaż przez około minutę.
Krok 10:

Następnie dodaj shiitake na patelnię i smaż wszystko również na dużym ogniu przez około dwie do trzech minut.
Krok 11:

Rozłóż cebulę i marchewkę i smaż, od czasu do czasu mieszając przez dwie do trzech minut.
Krok 12:

Wlej sos sojowy i wymieszaj. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Uważaj na sól, ponieważ przepis zawiera sos sojowy, a ponadto, jeśli wyhodowałeś bulion z kurczaka z kostki, sól potrzebuje minimalnej ilości lub wcale nie jest potrzebna. Jeśli użyłeś kostki bulionowej do przygotowania bulionu, lepiej dodać sól gdzieś pod koniec gotowania, aby najpierw posmakować potrawy i zdecydować, czy potrzebujesz soli.
Krok 13:

Wlać bulion z kurczaka zmieszany ze skrobią kukurydzianą, lekko wymieszać.
Krok 14:

Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez kolejne pięć do siedmiu minut, aż bulion zgęstnieje. Możesz dłużej trzymać w ogniu, zobacz, jak ci się podoba-im dłużej trzymamy w ogniu, tym mniej bulionu (sosu).
Krok 15:

Gotowe danie podajemy z gotowanym ryżem.
polecam użycie ryżu jaśminowego lub zwykłego jaśminu. Jest bardzo aromatyczny i idealnie komponuje się z potrawami azjatyckimi.
wystarczy wlać ryż w proporcjach 1: 1 doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do najmniejszego, przykryć i gotować przez 10-15 minut, następnie zdjąć z ognia (nie otwierać pokrywy) i odstawić na 5-10 minut. Nie solić ryżu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g


