skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Pokrój cebulę w półpierścienie, pokrój pieczarki w kostkę, pokrój marchewki w cienkie paski. Smażyć grzyby na niewielkiej ilości oleju roślinnego, a następnie dodać cebulę, po minucie marchewkę. Smaż jeszcze minutę, dwie.
Krok 2:

Cukinię pokroić wzdłuż o grubości 5 mm, lekko posolić i skropić olejem roślinnym
Krok 1. Cukinię pokroić wzdłuż o grubości 5 mm, lekko posolić i skropić olejem roślinnym. Młodej cukinii nie można nawet obrać, jest już delikatna.
Krok 2. Smaż na patelni, jeśli jest patelnia grillowa, to ogólnie świetnie, cukinia wyjdzie jak z ognia.
Krok 3. Cebulę pokroić w półpierścienie, pieczarki pokroić w kostkę.
pokrój marchewki w cienkie paski.
Krok 4. Smażyć grzyby na niewielkiej ilości oleju roślinnego, a następnie dodać cebulę, po minucie marchewkę. Smaż jeszcze minutę, dwie.
Krok 5. Sól, pieprz, dodaj 1 łyżkę. ocet, zioła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka. sok z cytryny, szczypta czerwonej papryki dla ostrości. Pozostaw nadzienie na 20 minut, niech wszyscy dobrze się zaprzyjaźnią.
do nadzienia można również dodać śmietanę, a następnie nie trzeba dodawać octu. Smak bułek okaże się nieco delikatniejszy.
Krok 6. Opiekana cukinia staje się bardzo miękka i giętka. Należy je ponownie wysuszyć papierowymi serwetkami, ale tym razem, aby pozbyć się tłuszczu. Na każdy pasek cukinii połóż trochę nadzienia i rozprowadź go prawie na całej długości, pozostawiając 2 cm.
najlepiej smakuje, jeśli stoi nawet godzinę. To danie wygląda bardzo pięknie, jeśli umieścisz bułki pionowo na talerzu i rozłożysz pozostałe nadzienie marchewkowe na brzegach. Udekoruj gałązkami świeżych ziół i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g

