bułki z cukinii z grzybami i marchewką

pyszna, letnia, lekka przekąska z cukinii. Lekka letnia przekąska, która urozmaici Twoje menu. Jest to jedna z najprostszych, ale najbardziej lubianych opcji na lekką przekąskę. Pikantność i pikantność bułek nadaje przyprawa czosnkowa z czerwoną papryką. Cukinię z marchewką można podać na przekąskę lub zabrać na piknik. Dobrze komponują się z grillowanym mięsem, rybami i grzybami. Danie jest przygotowywane wystarczająco szybko, wygląda spektakularnie-smak z pewnością cię zadowoli.
HeelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 50 % 4 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, pokrój pieczarki w kostkę, pokrój marchewki w cienkie paski. Smażyć grzyby na niewielkiej ilości oleju roślinnego, a następnie dodać cebulę, po minucie marchewkę. Smaż jeszcze minutę, dwie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię pokroić wzdłuż o grubości 5 mm, lekko posolić i skropić olejem roślinnym

Krok 1. Cukinię pokroić wzdłuż o grubości 5 mm, lekko posolić i skropić olejem roślinnym. Młodej cukinii nie można nawet obrać, jest już delikatna.
Krok 2. Smaż na patelni, jeśli jest patelnia grillowa, to ogólnie świetnie, cukinia wyjdzie jak z ognia.
Krok 3. Cebulę pokroić w półpierścienie, pieczarki pokroić w kostkę.
pokrój marchewki w cienkie paski.
Krok 4. Smażyć grzyby na niewielkiej ilości oleju roślinnego, a następnie dodać cebulę, po minucie marchewkę. Smaż jeszcze minutę, dwie.
Krok 5. Sól, pieprz, dodaj 1 łyżkę. ocet, zioła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka. sok z cytryny, szczypta czerwonej papryki dla ostrości. Pozostaw nadzienie na 20 minut, niech wszyscy dobrze się zaprzyjaźnią.
do nadzienia można również dodać śmietanę, a następnie nie trzeba dodawać octu. Smak bułek okaże się nieco delikatniejszy.
Krok 6. Opiekana cukinia staje się bardzo miękka i giętka. Należy je ponownie wysuszyć papierowymi serwetkami, ale tym razem, aby pozbyć się tłuszczu. Na każdy pasek cukinii połóż trochę nadzienia i rozprowadź go prawie na całej długości, pozostawiając 2 cm.
najlepiej smakuje, jeśli stoi nawet godzinę. To danie wygląda bardzo pięknie, jeśli umieścisz bułki pionowo na talerzu i rozłożysz pozostałe nadzienie marchewkowe na brzegach. Udekoruj gałązkami świeżych ziół i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy