galaretka jagodowa

pyszny i letni jasny deser owocowy. Łatwy w przygotowaniu. Estetyka potrawy. Uniwersalny przepis, na podstawie którego można przygotować galaretkę z różnych zestawów owoców i jagód (z wyjątkiem kiwi, kiwi nie jest dobrze żelowany).
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
umieść żelatynę w rondlu, a następnie polej kompotem. Pozostaw na pół godziny. Żelatyna powinna puchnąć.

następnie należy trochę podgrzać kompot z żelatyną, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła (ale nie gotować !!!). Pozostaw powstałą ciecz do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
w formie galaretki (moja jest silikonowa) włóż umyte jagody, kawałki brzoskwini.

wlać już schłodzoną mieszaninę żelatyny i przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.

aby wyjąć galaretkę z formy, musisz na chwilę zanurzyć ją w gorącej wodzie. Oczywiście tylko po to, aby woda nie dostała się na samą galaretkę.

Udekoruj gotową galaretkę jagodową według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy