ciasto drożdżowe maślane

wspaniałe, posłuszne ciasto - koniecznie spróbuj! Od bardzo dawna zajmuję się pieczeniem. Próbuję różnych przepisów, szczególnie lubię pracować z ciastem. Proponuję nowy przepis dla mnie. Ciasto rozkładamy nie na ciepło, ale na zimno. Praca z nim to przyjemność. Pieczenie okazuje się piękne i bardzo smaczne!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 75 % 44 g
263 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Weź drożdże prasowane. Wcześniej wyjmij mleko, jajka, jogurt z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Mąka powinna być najwyższej jakości, od tego w dużej mierze zależy jakość pieczenia. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Wlej ciepłą wodę do pojemnika. Rozdrobnij świeże drożdże. Dodaj 2 herbaty. l. cukier i 3 łyżki.l. mąka. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut. Masa powinna wzrosnąć około 2 razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym głębokim pojemniku połącz jogurt naturalny bez dodatków, mleko i jajka. Pamiętaj, aby dobrze umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i sól. Wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto podniosło się, a na jego powierzchni utworzyła się Piankowa Czapka. Wlej go do miski z mieszanką mleczno-jajeczną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upewnij się, że przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą puszyste i przewiewne. Dodaj kawałek po kawałku do masy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy połowa mąki zostanie wsypana, dodaj masło stopione w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Zagnieść ciasto, dodając resztę mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę stopniowo, ponieważ może być potrzebna mniej niż wskazano. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być elastyczny, miękki, nie przyklejający się do dłoni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś ciasto do plastikowej torby i włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc. Ale jeśli chcesz, możesz zostawić go do wyrośnięcia w misce na stole w temperaturze pokojowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 2 godzinach w lodówce ciasto pięknie wyrosło. Możesz rozpocząć cięcie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugniataj go jeszcze raz. Oto takie dobre, bardzo posłuszne ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z tego ciasta można piec ciasta, ciasta w piekarniku. Zrobiłam takie słodkie placki z jabłkami. Okazało się bardzo smaczne, spróbuj I ty. Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy