skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:

Przygotuj wszystko do konserwacji cukinii-sterylizuj słoiki i gotuj pokrywki. W przygotowanych słoikach wkładamy umyte zioła do konserwacji, używam tych ziół, które wskazałem w składnikach, możesz użyć korzenia chrzanu, liści laurowych itp., co lubisz.
Krok 3:

Myjemy cukinię, w zależności od wielkości kroimy w pierścienie lub półpierścienie i wkładamy do słoików. W trakcie układania potrząsamy puszkami. aby cukinia pasowała jak najwięcej.
Krok 4:

Przygotuj marynatę: w rondlu wymieszaj sól, cukier i keczup, dodaj wodę i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj, włóż do pieca i zagotuj.
Krok 5:

Wlej słoiki z cukinią wrzącą marynatą. Sterylizujemy słoiki z cukinią.
Krok 6:

Aby to zrobić, połóż serwetkę na dnie odpowiedniej patelni, umieść słoiki z cukinią i przykryj je gotowanymi pokrywkami, wlej ciepłą wodę na Ramiona słoików do garnka i umieść na kuchence. Doprowadź słoiki do wrzenia, zmniejsz ogień i sterylizuj litrowe słoiki 10 minut, dwulitrowe 20 minut, trzylitrowe 30 minut. Po określonym czasie wyjmujemy słoiki, zwijamy, odwracamy pokrywkę i owijamy, aż całkowicie ostygną.
Krok 7:

Schłodzone słoiki z cukinią można przechowywać w spiżarni w temperaturze pokojowej. Cukinia w puszkach z keczupem chili na zimę gotowa! Smacznej zimy!
ostatnio wiele gospodyń domowych konserwuje różne warzywa w keczupie chili. W naszym kraju niektórzy producenci nawet drukują przepis na konserwowanie ogórków na paczkach keczupu chili. Jest to uzasadnione, ponieważ warzywa konserwowane według tego przepisu są bardzo smaczne, pikantne, nieco pikantne, z wyczuwalną nutą chili. Już zebrałem i podzieliłem się w mojej książce kucharskiej przygotowaniem ogórków i pomidorów na zimę z keczupem chili, dziś oferuję przepis na taki preparat z cukinii. Ten przepis dotyczy 5 litrowych słoików, mam nadzieję, że ci się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g


