kremowy sos do pizzy
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
rozpuść masło w małym rondlu. Dodaj posiekany czosnek i smaż go, aż będzie miał gęstszy smak. Następnie usuń czosnek z oleju.
dodaj mąkę do masła, smaż, ciągle mieszając. Masa powinna stać się jednorodna. Wlać śmietanę, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Dodaj pieprz i sól do smaku.
takim kremowym sosem możesz posmarować pizzę przed nałożeniem na nią nadzienia. Zwłaszcza jeśli nie lubisz koncentratu pomidorowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g