kremowy sos do pizzy

delikatny i niesamowicie pyszny sos do ulubionej pizzy. Ten kremowy sos do pizzy można wykorzystać do przygotowania 4 pizzy. Można go również podawać do dań mięsnych. Jeśli usuniesz czosnek i pieprz, zastępując go cukrem, możesz zamienić sos na słodki na desery.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 74 % 28 g
węglowodany 18 % 7 g
366 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

rozpuść masło w małym rondlu. Dodaj posiekany czosnek i smaż go, aż będzie miał gęstszy smak. Następnie usuń czosnek z oleju.
dodaj mąkę do masła, smaż, ciągle mieszając. Masa powinna stać się jednorodna. Wlać śmietanę, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Dodaj pieprz i sól do smaku.
takim kremowym sosem możesz posmarować pizzę przed nałożeniem na nią nadzienia. Zwłaszcza jeśli nie lubisz koncentratu pomidorowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy