kompot feijoa na zimę

bardzo smaczny zdrowy kompot z subtropikalnych owoców. Feijoa to magazyn witamin, szczególnie dużo jodu. Kompot z jagód feijoa jest bardzo prosty. Ten kompot jest niezwykle smaczny i nie pozostawi nikogo obojętnym.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
60 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kompot feijoa na zimę, potrzebujesz tylko cukru, wody i samych jagód feijoa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim sterylizujemy pokrywki. Można je po prostu zalać wrzącą wodą. Sterylizuję pokrywki i słoiki w tym samym czasie. Kładziemy pokrywki na dnie patelni i napełniamy wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść pierścień do sterylizacji na górze patelni. Gotuj słoiki razem z pokrywkami przez 10 minut. Nie trzeba sterylizować słoików, wystarczy je dobrze umyć sodą. Kompot i tak będzie dobrze stać przez więcej niż jedną zimę, ale nadal wolę sterylizować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owoce feijoa dobrze myjemy pod bieżącą wodą, przycinamy szypułki (tyłki).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zgodnie z przepisem miejscowych mieszkańców Abchazji na trzylitrowy słoik kompotu należy umieścić dokładnie 25 sztuk feijoa i 1,5-2 szklanki cukru. Smak samego feijoa jest bardzo bogaty i nie trzeba go wkładać do słoika. Ponieważ w tym roku postanowiłem zamknąć kompot w litrowych słoikach, włożyłem 8 sztuk do każdego słoika. Podczas zamykania kompotu w trzylitrowych słoikach feijoa umieszcza się w całości, w litrowych słoikach lepiej jest umieścić, przecinając jagody na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 140 gramów cukru do każdego słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij słoiki kompotem wrzącą wodą i natychmiast zwiń pokrywki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kilkakrotnie obracamy puszki kompotu, aż cały cukier się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć słoiki kompotem feijoa i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie usuwamy kompot w chłodnym miejscu do przechowywania. Po miesiącu kompot zostanie podany i będzie gotowy do użycia. Gotowy kompot feijoa można przechowywać przez dwa lata w temperaturze do 25 stopni.

feijoa-gatunek wiecznie zielonych drzew (do 2 do 5 Metrów wysokości), należy do rodzaju ACCA, rodziny mirtów.

owoce feijoa to jagody. Te jagody mają bardzo przyjemny smak, coś pomiędzy truskawkami, ananasem i kiwi. Możesz jeść feijoa w całości ze skórką.

ponadto feijoa jest uważana za mistrza zawartości jodu wśród swoich owocowo-jagodowych odpowiedników. Dzięki obecności tego pierwiastka jagoda może konkurować nawet z owocami morza.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy