skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kompot feijoa na zimę, potrzebujesz tylko cukru, wody i samych jagód feijoa.
Krok 2:
Przede wszystkim sterylizujemy pokrywki. Można je po prostu zalać wrzącą wodą. Sterylizuję pokrywki i słoiki w tym samym czasie. Kładziemy pokrywki na dnie patelni i napełniamy wodą.
Krok 3:
Umieść pierścień do sterylizacji na górze patelni. Gotuj słoiki razem z pokrywkami przez 10 minut. Nie trzeba sterylizować słoików, wystarczy je dobrze umyć sodą. Kompot i tak będzie dobrze stać przez więcej niż jedną zimę, ale nadal wolę sterylizować.
Krok 4:
Owoce feijoa dobrze myjemy pod bieżącą wodą, przycinamy szypułki (tyłki).
Krok 5:
Zgodnie z przepisem miejscowych mieszkańców Abchazji na trzylitrowy słoik kompotu należy umieścić dokładnie 25 sztuk feijoa i 1,5-2 szklanki cukru. Smak samego feijoa jest bardzo bogaty i nie trzeba go wkładać do słoika. Ponieważ w tym roku postanowiłem zamknąć kompot w litrowych słoikach, włożyłem 8 sztuk do każdego słoika. Podczas zamykania kompotu w trzylitrowych słoikach feijoa umieszcza się w całości, w litrowych słoikach lepiej jest umieścić, przecinając jagody na pół.
Krok 6:
Wlej 140 gramów cukru do każdego słoika.
Krok 7:
Napełnij słoiki kompotem wrzącą wodą i natychmiast zwiń pokrywki.
Krok 8:
Kilkakrotnie obracamy puszki kompotu, aż cały cukier się rozpuści.
Krok 9:
Owinąć słoiki kompotem feijoa i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie usuwamy kompot w chłodnym miejscu do przechowywania. Po miesiącu kompot zostanie podany i będzie gotowy do użycia. Gotowy kompot feijoa można przechowywać przez dwa lata w temperaturze do 25 stopni.
feijoa-gatunek wiecznie zielonych drzew (do 2 do 5 Metrów wysokości), należy do rodzaju ACCA, rodziny mirtów.
owoce feijoa to jagody. Te jagody mają bardzo przyjemny smak, coś pomiędzy truskawkami, ananasem i kiwi. Możesz jeść feijoa w całości ze skórką.
ponadto feijoa jest uważana za mistrza zawartości jodu wśród swoich owocowo-jagodowych odpowiedników. Dzięki obecności tego pierwiastka jagoda może konkurować nawet z owocami morza.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Feijoa - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g