Królewski dżem agrestowy z orzechami włoskimi

niezwykle smaczny i zdrowy dżem jest koniecznością dla wszystkich. Smak nie jest zwyczajny. Wspaniały dżem agrestowy z orzechami. Próbowałem, kiedy przyszedłem odwiedzić teściową, ale potem postanowiłem sam ugotować. To mój pierwszy dżem! Mam nadzieję, że się spodoba!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 84 % 48 g
259 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
usuń łodygę agrestu. Usuwamy z nich miąższ wraz z ziarnami, ale robimy to, aby jagody nie zostały uszkodzone.

każda jagoda jest nadziewana orzechami.

z tych produktów gotujemy syrop. Na małym ogniu, aż syrop stanie się klarowny, a cukier się rozpuści.

wlej jagody z orzechami gorącym syropem i odstaw na noc.

rano włóż gwiazdkę anyżu gwiazdkowego do miski z syropem. Gotuj dżem na meldennym ogniu, aż się zagotuje.

wyjmij anyż, wlej dżem do słoików, przekręć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy