dżem morelowy bez pestek z migdałami

po prostu się gotuje, a smak jest niesamowity! Dżem morelowy jest piękny, pachnący z lekką nutą migdałów. Bardzo smaczne i niezwykłe!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 93 % 53 g
240 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Morele do takiego dżemu muszą być dojrzałe, ale nie miękkie, Dojrzałe. Kość powinna być dobrze oddzielona.Umyj morele, pokrój na pół wzdłuż rowka, Usuń pestkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż połówki moreli w naczyniu, w którym ugotujemy dżem. Posyp cukrem na warstwach: warstwa moreli - warstwa cukru i tak dalej na przemian.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj i pozostaw na 5-6 godzin. Morele dadzą sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podpalamy naczynia z morelami, gotujemy je przez 5-7 minut. Następnie usuwamy z ognia i schładzamy.Następnie ponownie podgrzej, gotuj przez 7 minut i ostudź.Morele w tym czasie delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką, aby zachowały swój kształt, a nie zamieniły się w bezkształtną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po raz trzeci wkładamy morele do ognia, doprowadzamy do wrzenia, wysyłamy migdały do dżemu morelowego. Należy go najpierw umyć. Gotuj przez pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż dżem do wstępnie wysterylizowanych słoików i przekręć pokrywkę na zimę.Odwróć dżem do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia na powietrzu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy