skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Morele do takiego dżemu muszą być dojrzałe, ale nie miękkie, Dojrzałe. Kość powinna być dobrze oddzielona.Umyj morele, pokrój na pół wzdłuż rowka, Usuń pestkę.
Krok 2:
Połóż połówki moreli w naczyniu, w którym ugotujemy dżem. Posyp cukrem na warstwach: warstwa moreli - warstwa cukru i tak dalej na przemian.
Krok 3:
Przykryj i pozostaw na 5-6 godzin. Morele dadzą sok.
Krok 4:
Podpalamy naczynia z morelami, gotujemy je przez 5-7 minut. Następnie usuwamy z ognia i schładzamy.Następnie ponownie podgrzej, gotuj przez 7 minut i ostudź.Morele w tym czasie delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką, aby zachowały swój kształt, a nie zamieniły się w bezkształtną masę.
Krok 5:
Po raz trzeci wkładamy morele do ognia, doprowadzamy do wrzenia, wysyłamy migdały do dżemu morelowego. Należy go najpierw umyć. Gotuj przez pięć minut.
Krok 6:
Włóż dżem do wstępnie wysterylizowanych słoików i przekręć pokrywkę na zimę.Odwróć dżem do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia na powietrzu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g