skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie mrożonych Małży wcale nie jest trudne. Teraz ten przysmak można kupić w każdym dużym sklepie, a małże można znaleźć zarówno w skorupce, jak i bez niej. Ten przepis opisuje proces gotowania małży w muszlach. W tej formie gotowe małże wyglądają bardzo nietypowo i zawsze robią wrażenie na gościach. Po prostu idealne danie na świąteczny obiad!
na początek małże muszą zostać rozmrożone, ale warto to zrobić poprawnie. Nie można pozostawić zamrożonych małży do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Najlepiej przenieść je z zamrażarki do innej komory lodówki, co zapewni stopniowe rozmrażanie produktu. Zachowa to zarówno korzystne właściwości Małży, jak i doskonały smak mrreproduktów.
małże będą rozmrażane przez 6-8 godzin, możesz je zostawić na kilka godzin dłużej. Następnie opłucz małże pod zimną bieżącą wodą. Jeśli nadal chcesz rozmrażać małże w temperaturze pokojowej, najlepiej umieścić je w osolonej wodzie, aby były całkowicie pokryte płynem. I w tej formie pozostaw małże do całkowitego rozmrożenia.
Przenieś rozmrożone małże do dużego rondla, zalej czystą przefiltrowaną wodą, całkowicie pokrywając owoce morza płynem. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Następnie spuść wodę, spłucz małże, a następnie napełnij je nową czystą wodą. Ponownie stawiamy na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy małże przez 10 minut. Dodaj wodę do smaku.
wyjmij gotowe małże z bulionu i natychmiast podawaj na stole, układając je na porcjach. Pamiętaj, aby podawać małże z plasterkami cytryny, możesz ozdobić gotowe danie świeżymi ziołami. Wysokiej jakości białe wytrawne wino idealnie komponuje się z delikatnym mięsem małży.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g