Mus żurawinowy z kaszą manną
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty do robienia musu.
Krok 2:

Rozgnieć przygotowaną żurawinę tłuczkiem.
Krok 3:

Dodaj 0,3 szklanki wody.
Krok 4:

Wyciśnij sok przez gazę.
Krok 5:

Wyciskacze zalać 2 szklankami wody.
Krok 6:

Po zagotowaniu gotuj przez 5 minut.
Krok 7:

Oddziel bulion.
Krok 8:

Zagotuj w nim semolinę, wlewając ją stopniowo i stale mieszając.
Krok 9:

Po 20 minutach gotowania dodaj cukier, zagotuj masę i zdejmij z ognia.
Krok 10:

Wlej wcześniej wyciśnięty sok do gotowanej masy.
Krok 11:

Ubijaj do gęstej piany.
Krok 12:

Gdy masa wzrośnie 2 razy, wlej ją do wazonów i umieść w zimnym miejscu, aż zgęstnieje. Mus żurawinowy z kaszą manną można podawać z mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

