sos z syropem żurawinowym

Spróbuj słodkiego sosu jagodowego! Bardzo smaczne! Sos z syropem żurawinowym to pikantna uczta do kanapek, do herbaty jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Słodycz sosu można dostosować do smaku, a konsystencja nie może być tak gęsta, dodając trochę przegotowanej wody pitnej.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. żurawinę myjemy, wkładamy do rondla, dodajemy trochę wody (100 ml), wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia.

2. Następnie dodaj mus jabłkowy i skórkę pomarańczową, gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż żurawina będzie miękka, jagody w końcu powinny się zagotować. 

3.& amp; nbsp; & amp;nbsp; podczas gotowania często mieszamy SOS, aby uniknąć przypalenia, ponieważ jest wystarczająco gęsty. Na koniec dodaj wanilię do smaku, w razie potrzeby rozcieńczyć sos przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji.

podawaj na zimno.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Mus jabłkowy - 68   kcal/100g
  • Syrop żurawinowy - 26   kcal/100g

Podobne przepisy