skład / składniki
metoda gotowania
umyj śliwki, usuń pestki.
zmiel śliwki. Można to zrobić za pomocą blendera lub, dzieląc na połówki, pocierać (w ten sposób wygodnie jest to zrobić, jeśli obecność skóry w sosie jest niepożądana, gdy miąższ zostanie zetarty, skóra pozostanie w rękach).
włóż miąższ śliwkowy do rondla, Wyślij do ognia, gotuj przez około 10 minut.
teraz wlej przygotowane przyprawy: chmiel-suneli, kolendrę, pieprz. A także dodaj sól i brązowy cukier, dostosuj smak sokiem z granatów (powinien nadać sosowi kwaśność).
czosnek obrać, przepuścić przez prasę i włożyć do tkemali.
gotuj sos po gotowaniu tylko przez kilka minut, a następnie włóż do sterylnych słoików i zwiń pokrywki.
po całkowitym schłodzeniu słoiki można przenieść do stałego miejsca przechowywania.
spożywaj na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g