czereśnie w syropie na zimę

Ciesz się ulubionymi letnimi jagodami o każdej porze roku! Nie lubię konserwować, a jeśli w ten sposób przygotowuję się do zimy, zapasy są dość skromne. W przypadku wiśni sytuacja wygląda nieco inaczej niż w przypadku innych produktów konserwujących. Świetnie nadaje się do pieczenia, a także do dekoracji. Dlatego zwykle staram się przygotować go więcej.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 28 g
113 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

posortuj czereśnie i oddziel ogony. Lepiej nie używać uszkodzonych jagód. Myjemy go i wkładamy do wysterylizowanych słoików. Napełnij pojemniki wrzącą wodą i pozostaw na pięć minut. Po tym czasie ponownie wysyłamy wodę do rondla i czekamy, aż się zagotuje. Procedura jest powtarzana. Wlej wodę do słoików na pięć minut.

bierzemy patelnię, wlewamy do niej granulowany cukier i wlewamy wodę ze słoików. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez około siedem minut. Gdy będzie gotowy, wlej syrop do słoików z wiśniami i przekręć. Przykryj czymś ciepłym. Wiele osób używa do tego koca. Czekamy, aż czereśnie ostygną.

gotowe. Teraz zima nie będzie tak surowa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy