czereśnie w syropie na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
posortuj czereśnie i oddziel ogony. Lepiej nie używać uszkodzonych jagód. Myjemy go i wkładamy do wysterylizowanych słoików. Napełnij pojemniki wrzącą wodą i pozostaw na pięć minut. Po tym czasie ponownie wysyłamy wodę do rondla i czekamy, aż się zagotuje. Procedura jest powtarzana. Wlej wodę do słoików na pięć minut.
bierzemy patelnię, wlewamy do niej granulowany cukier i wlewamy wodę ze słoików. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez około siedem minut. Gdy będzie gotowy, wlej syrop do słoików z wiśniami i przekręć. Przykryj czymś ciepłym. Wiele osób używa do tego koca. Czekamy, aż czereśnie ostygną.
gotowe. Teraz zima nie będzie tak surowa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

