skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyte mięso, bez cięcia, na duże kawałki, włóż do rondla. Napełnij zimną wodą i gotuj. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło i usuń pianę.
2. Podczas gdy mięso się gotuje, obierz cebulę, pokrój ją w półpierścienie i włóż do rondla do mięsa. Umieść tam lavrushkę, ziele angielskie i sól. Przykryj, gotuj mięso przez 4 godziny na umiarkowanym ogniu.
3. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę na powierzchnię roboczą, zrób wgłębienie na wzgórzu, w którym rozbij jajko, wlej sól, wlej olej roślinny i wodę. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie elastyczny i przestanie przyklejać się do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem, odstaw na pół godziny.
4. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, którą pokrój w kwadraty.
5. Na grubej tarce zetrzyj ogórek, włóż do pojemnika z matzoni. Dodaj tam drobno posiekany koperek (tylko górne gałązki, bez dużych łodyg), sól do smaku i przegotowaną wodę. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Włóż gotowe mięso z rondla-pozwól mu ostygnąć .
7. Wlać bulion do dużej patelni (2/3 objętości patelni), umieścić na dużym ogniu. Gdy bulion się zagotuje, włóż do niego kwadraty ciasta pojedynczo, wymieszaj. Nie ma potrzeby zmniejszania ciepła - w tym przypadku kawałki ciasta nie przykleją się do siebie. Gotuj ciasto nie dłużej niż 2 minuty.
8. Za pomocą dwóch widelców pokrój mięso na dość duże włókna. Wytnij tyle mięsa, ile porcji beshbarmaka planujesz w tej chwili (w ilości 2 trzecich gotowanego ciasta, 1 jedna trzecia mięsa). Połóż kawałek masła na przygotowanym mięsie, aby stopić.
9. Gotowe ciasto włożyć do porcjowanych misek do zupy, zalać bulionem. Połóż mięso na wierzchu, posyp gotowe danie posiekaną zieloną cebulą i czarnym pieprzem. Podawaj z napojem matzoni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Konin (ujednoznacznienie - 172 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g