beshbarmak z matzoni

pyszne, obfite i pożywne danie o orientalnym smaku. Spróbuj! Bardzo apetyczne danie o bogatym smaku. Gotowanie nie jest trudne, ale gotowanie mięsa wymaga czasu. Spróbuj-to wyjątkowe jedzenie ludów tureckich. Moi bliscy byli nim zachwyceni :)
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 27 % 3 g
61 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 25 min

1. Umyte mięso, bez cięcia, na duże kawałki, włóż do rondla. Napełnij zimną wodą i gotuj. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło i usuń pianę.
2. Podczas gdy mięso się gotuje, obierz cebulę, pokrój ją w półpierścienie i włóż do rondla do mięsa. Umieść tam lavrushkę, ziele angielskie i sól. Przykryj, gotuj mięso przez 4 godziny na umiarkowanym ogniu.
3. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę na powierzchnię roboczą, zrób wgłębienie na wzgórzu, w którym rozbij jajko, wlej sól, wlej olej roślinny i wodę. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie elastyczny i przestanie przyklejać się do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem, odstaw na pół godziny.
4. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, którą pokrój w kwadraty.
5. Na grubej tarce zetrzyj ogórek, włóż do pojemnika z matzoni. Dodaj tam drobno posiekany koperek (tylko górne gałązki, bez dużych łodyg), sól do smaku i przegotowaną wodę. Wszystko dobrze wymieszaj.
6. Włóż gotowe mięso z rondla-pozwól mu ostygnąć .
7. Wlać bulion do dużej patelni (2/3 objętości patelni), umieścić na dużym ogniu. Gdy bulion się zagotuje, włóż do niego kwadraty ciasta pojedynczo, wymieszaj. Nie ma potrzeby zmniejszania ciepła - w tym przypadku kawałki ciasta nie przykleją się do siebie. Gotuj ciasto nie dłużej niż 2 minuty.
8. Za pomocą dwóch widelców pokrój mięso na dość duże włókna. Wytnij tyle mięsa, ile porcji beshbarmaka planujesz w tej chwili (w ilości 2 trzecich gotowanego ciasta, 1 jedna trzecia mięsa). Połóż kawałek masła na przygotowanym mięsie, aby stopić.
9. Gotowe ciasto włożyć do porcjowanych misek do zupy, zalać bulionem. Połóż mięso na wierzchu, posyp gotowe danie posiekaną zieloną cebulą i czarnym pieprzem. Podawaj z napojem matzoni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Konin (ujednoznacznienie - 172   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g

Podobne przepisy