sok z kaliny na zimę
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj jagody, usuń z gałązek, włóż do emaliowanej patelni lub stali nierdzewnej.
2. Napełnij wodą i zagotuj, a następnie gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź.
3. Wyciśnij sok z jagód w dowolny dogodny sposób, na przykład przez sito, gazę.
4. Pozostaw sok na 3 godziny.
5. Dodaj cukier w ilości 125 g na 1 litr soku.
6. Umieść rondel z sokiem na małym ogniu, mieszając, poczekaj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą.
7. Odcedź sok przez warstwę gazy, a następnie wróć do kuchenki i zagotuj.
8. Gorący sok wlać do sterylnych słoików i zwinąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g