sok z kaliny na zimę

Przygotuj zdrowy sok z jesiennych jagód-tylko magazyn witamin! Zbieram sok każdej jesieni-zaraz po pierwszych przymrozkach zbieram te pyszne i zdrowe jagody. Robię syropy z miąższem i jagodami i po prostu zasypiam Kalinę cukrem, ale dziś oferuję przepis na sok z kaliny - spróbuj!
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
48 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

1. Posortuj jagody, usuń z gałązek, włóż do emaliowanej patelni lub stali nierdzewnej.

2. Napełnij wodą i zagotuj, a następnie gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź.

3. Wyciśnij sok z jagód w dowolny dogodny sposób, na przykład przez sito, gazę.

4. Pozostaw sok na 3 godziny.

5. Dodaj cukier w ilości 125 g na 1 litr soku.

6. Umieść rondel z sokiem na małym ogniu, mieszając, poczekaj, aż wszystkie kryształy cukru się rozpuszczą.

7. Odcedź sok przez warstwę gazy, a następnie wróć do kuchenki i zagotuj.

8. Gorący sok wlać do sterylnych słoików i zwinąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy