dżem wiciokrzew cukier woda

te zdrowe owoce tworzą naprawdę doskonały dżem! Dżem z wiciokrzewu jest bardzo przydatny.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
195 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

umieść szeroki i obszerny Pojemnik & nbsp;z wodą i cukrem na dołączonym piecu. Wodę należy doprowadzić do wrzenia. Najbardziej poprawnym rozwiązaniem byłoby użycie metalowej umywalki jako pojemnika. Gdy woda się nagrzewa, & nbsp;jagody wiciokrzewu, umyte i oczyszczone z wszelkiego rodzaju gałązek i innych rzeczy, wkładamy do durszlaka.

gdy woda zabulknie, gotuj dziesięć minut później od momentu wrzenia, utrzymując niskie ciepło. I tak minęło dziesięć minut. Wlej jagody do wrzącej wody. Ponownie doprowadzamy płyn do wrzenia, po czym wyłączamy piec. Pojemnik z jagodami, wodą i rozpuszczonym w nim cukrem trzymamy przez 8 godzin, pokrywając powierzchnię czymś odpowiednim. Każdy duży i nie puszysty ręcznik zejdzie. 

po 8-godzinnym przestoju wracamy dżem do ognia i gotujemy go  przez 15 minut, mieszając dużą łyżką lub szeroką szpatułką. Pozbywamy się pianki. Gdy będzie gotowy, wlej zawartość miski do słoików, które mocno dokręcamy na nich pokrywki i umieść w ciemnym miejscu, z dala od słońca.& nbsp;rozciągnij dżem do zabawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy