skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Oddziel miąższ umytych moreli od nasion, krojąc owoce na połówki.
Krok 3:
Posyp połówki moreli cukrem. Wymieszaj trochę, a następnie pozostaw na jedną noc.
Krok 4:
Rano morele powinny już unosić się we własnym soku. Sok zmieszany z cukrem nabierze syropowatego wyglądu. Umieść pojemnik bezpośrednio na włączonym piecu i gotuj przez pół godziny.Moc płyty powinna być słaba. Nie zapomnij wymieszać syropu, w przeciwnym razie nasz dżem otrzyma niezbyt przyjemny smak. Pojawiającą się piankę od czasu do czasu usuwamy łyżką i wyrzucamy. Następnie wyłączamy.
Krok 5:
Zwykle takie gotowanie powtarza się jeszcze raz lub dwa, a nawet więcej, z przerwami na jeden dzień. Wszystko zależy od preferowanej gęstości, dojrzałości moreli i niektórych innych warunków. Jeśli pod względem gęstości wszystko Ci odpowiada po pierwszym gotowaniu, dżem morelowy można swobodnie wlać do słoików i zatkać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g