dżem morelowy we własnym soku

słodycze docenią! Delikatne, smaczne i bardzo proste dla każdej hostessy! Dżem morelowy nadaje się do herbaty z kanapkami lub bułeczkami.
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 49 g
197 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel miąższ umytych moreli od nasion, krojąc owoce na połówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp połówki moreli cukrem. Wymieszaj trochę, a następnie pozostaw na jedną noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rano morele powinny już unosić się we własnym soku. Sok zmieszany z cukrem nabierze syropowatego wyglądu. Umieść pojemnik bezpośrednio na włączonym piecu i gotuj przez pół godziny.Moc płyty powinna być słaba. Nie zapomnij wymieszać syropu, w przeciwnym razie nasz dżem otrzyma niezbyt przyjemny smak. Pojawiającą się piankę od czasu do czasu usuwamy łyżką i wyrzucamy. Następnie wyłączamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwykle takie gotowanie powtarza się jeszcze raz lub dwa, a nawet więcej, z przerwami na jeden dzień. Wszystko zależy od preferowanej gęstości, dojrzałości moreli i niektórych innych warunków. Jeśli pod względem gęstości wszystko Ci odpowiada po pierwszym gotowaniu, dżem morelowy można swobodnie wlać do słoików i zatkać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy